Annons:

Moderater sågar KD:s ministerns förslag om gårdsförsäljning

Socialminister Jakob Forssmeds (KD) förslag om gårdsförsäljning av alkohol har mött stark kritik från flera moderater som anser det otillräckligt och oacceptabelt, rapporterar Aftonbladet.

Förslaget innebär bland annat att alkoholdrycker över 15 procent inte får säljas på gårdar och att gårdsförsäljning kräver spannmålsproduktion eller odling av råvaror. Kritiker menar att detta missgynnar landsbygden och svenska kulturtraditioner.

Frågan om gårdsförsäljning är viktig för Moderaterna, och konflikten kan leda till strid mellan Moderaterna och Kristdemokraterna om förslaget inte dras tillbaka.

Frågan ligger statsminister Ulf Kristersson varmt om hjärtat.

– Självfallet ska man få köpa med sig några flaskor öl även från svenska gårdsbryggerier. Med oss blir friheten alltid lite större, sa han i sitt Almedalstal i somras. Ett löfte som genererade mest applåder av alla budskap i Kristerssons tal, enligt Aftonbladet.

Flädie Mat och Vingård
FAKTA

Gårdsförsäljning av alkohol

Staten har utrett om det går att införa en möjlighet till gårdsförsäljning av alkohol utan att riskera alkoholmonopolet i Sverige.

Utredningen föreslår bland annat

gårdsförsäljning endast tillåts i anslutning till ett betalt studiebesök eller en föreläsning med anknytning till den aktuella produkten på tillverkningsstället

mängden som får säljas till en kund vid ett köptillfälle begränsas

det ska krävas tillstånd från kommunen för att få bedriva gårdsförsäljning

gårdsförsäljning inte får bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00

alkohollagens generella regler om försäljning ska gälla

regleringen i ett första steg bör gälla i sex år från ikraftträdandet.

Regeringen håller nu på att ta fram en lagrådsremiss utifrån slutsatserna i utredningen.

Ett argument mot att tillåta gårdsförsäljning i större skala är att det skulle innebära slutet för Systembolaget. Det argumentet köper inte den moderata riksdagsledamoten Mats Green.

– Det finns inte ett enda exempel i EU:s historia där olika undantag från nationella detaljhandelsmonopol har inneburit att monopolet har fallit. Jag tycker det är anmärkningsvärt att ett statsråd, som borde veta bättre, påstår att utredningens förslag skulle kunna hota monopolet, säger han till Aftonbladet.

En tung M-källa säger att frågan är så pass viktig för Moderaterna att det kommer att bli en strid mellan Moderaterna och Kristdemokraterna om förslaget inte dras tillbaka.

– Vi kommer inte svälja det här. Det här är en viktig fråga i många perspektiv, inte minst för landsbygden. Det är också en frihetsfråga, säger källan.

Aftonbladet har sökt Jakob Forssmed (KD).

KD:s partiledare Ebba Busch har tidigare varit tydligt för gårdsförsäljning. 

– Det är såklart att Sverige ska ha gårdsförsäljning, meddelade Ebba Busch, med eftertryck från scenen på Södra Teatern under Visita Stockholm Summit i februari 2023.

En kommentar

  1. Bo Svinn: Man gömmer sig bakom ordet "gårds"försäljning. Moderaterna vill att butiker på Stureplan och i stora städer skall få sälja vin/Sprit och öl producerade i Sverige. Vem vill att Systembolaget skall tappa sitt monopol? Är det ICA och Axfood som lobbar för detta? Hemska tanke att bara kunna handla billigt lådvin på ICA, Coop och Axfood i framtiden. Väldigt få (mindre än 5 %) av befolkningen i Sverige vill slopa Systembolagets monopol.
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024