Annons:

Ägarskifte när Lallerstedts säljer Gondolen

Anrika Gondolen vid Slussen byter ägare. Familjen Lallerstedt säljer krogen till restaurangkedjan Svenska Brasserier. Text: Janne Sundling

”Beslutet att restaurangen ska gå vidare i ny ägo har inte varit enkelt men känns helt rätt”

Den 15 oktober 1935 invigdes Slussen och med den restaurang Gondolen med kung Gustav V:e som första gäst. Ett nytt spännande tillskott i Stockholms restaurangvärld. 

Källarmästare Moje Björkman som drev Falsterbohus, kallades till Stockholm för att också ta hand om Gondolen och ägarna KF var märkbart nöjda över det, för ”Björkman förstår sig på turister som ingen annan”, som en KF-chef sa.

Läget var fantastiskt och gästerna kom. Men tiden gick och anseendet sjönk. Gondolen var ett tag nöjeskrog med uppträdanden och dans. Men magin fanns inte kvar.

1994 tog Erik Lallerstedt över efter en stor renovering av lokalerna. Och Gondolen fick åter något av sin glans. 

Men det stora Slussenprojektet satte käppar i hjulen. I maj 2020 stängde Eriks Gondolen när gästerna dessförinnan knappt hittade dit i Slussenbyggets irrgångar och pandemin stängde ned krogvärlden.

Nu tar Svenska Brasserier, som redan driver andra klassiska krogar som Sturehof och Riche över.

”Sedan 1994 har min familj och jag drivit och levt med Eriks Gondolen. Det har varit fantastiska år med mycket glädje, lärdomar och givetvis en del motgångar. Beslutet att restaurangen ska gå vidare i ny ägo har inte varit enkelt men känns helt rätt. Allt har sin tid och vi i familjen blickar framåt”, skriver Anna Lallerstedt, ägare till Eriks restauranger, i ett pressmeddelande.

”Vi gillar att förädla och utveckla starka restaurangvarumärken och Eriks Gondolen passar väl in i vår portfölj. Det handlar om att ta hand om den grund som familjen Lallerstedt skapat och att utveckla det som redan uppskattas av gästerna”, säger Niklas Johansson, vd för Svenska Brasserier.

Tidigare i år fick Gondolen nästan 19 miljoner kronor i ersättning från Stockholms stad för störningar under ombyggnaden av Slussen. 

Planen var att Gondolen skulle återöppna i år, nu sägs att den öppnar igen under hösten 2023.

Kommentarer är stängda.