Annons:

Klart att Stallmästaregården bygger ut

Stallmästaregården är en klassisk stockholmskrog som kanske fört en lite anonym tillvaro på senare tid. Men efter många om och men byggs den nu ut med en ny 1 400 kvadratmeter stor byggnad signerad Gert Wingårdh. Text: Janne Sundling

”Jag tror att det är en byggnad som kommer att tas emot väldigt väl”

Detaljplanen för tillbyggnaden har nu vunnit laga kraft. Fastighetsägaren Anders Bodin Fastigheters kan nu börja utbyggnaden av Stallmästargården.

Bolaget köpte Stallmästaregården 2013, och hade redan då planer på att bygga ut. Men läget vid gränsen mellan Stockholm och Solna, vid södra delen av Hagaparken och Brunnsviken, har varit känsligt.

Stallmästaregården betecknas som Stockholmstraktens äldsta ”utvärdshus” med anor sedan 1600-talet.

Värdshuset, som rymmer restaurang, hotell med 49 rum och konferensanläggning, är klassad som byggnadsminne. Efter en nästan decennielång process slog Mark- och Miljödomstolen fast att det inte finns skäl att upphäva detaljplanen.

Från början skulle nya byggnaden innehålla 27 rum, men i slutändan blir det 10 rum. Under processen har byggnaden har fått minska i volym och ändrat färg från blått och gult till grönt, som ska smälta in i platsens grönska.

Två våningar blir en vilket gör att höjden har sänkts med två meter. Våningen under mark finns dock kvar och det är där ska konferensanläggningen finnas. 

– Det är alltid lätt att ha nya visioner men i det här fallet har vi hållit fast vid den ursprungliga visionen, men volymen har minskat, säger Gert Wingårdh till Fastighetsvärlden.

– Jag tror att det är en byggnad som kommer att tas emot väldigt väl, säger han.

Den nya byggnaden kommer att ligga där det i dag finns en parkering och varuintag. En personalbyggnad från 1950-talet och glasskiosken från 1980-talet kommer att rivas. 

Anders Bodin Fastigheter äger bland annat Nobis Hotel på Norrmalmstorg, Hotel Diplomat på Strandvägen och Tändstickspalatset i centrala Stockholm.

Kommentarer är stängda.

Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024