Totalt fanns det drygt 7 000 platsannonser för restaurang- och köksbiträden, kockar och kallskänkor, hovmästare, servitörer och bartendrar hos Arbetsförmedlingen i april.
Över 27 000 personer sökte jobben under samma månad, men ändå går inte bemanningspusslet ihop. Branschen står fortfarande och skriker efter personal. Framför allt efterfrågas personal med erfarenhet, enligt branschorganisationen Visita.
– Besöksnäringen tappade omkring 50 000 medarbetare under pandemin. Nu är vi tillbaka på förpandemiska nivåer i antal anställda, men det är inte samma kvalitet. Många av de som anställs saknar erfarenheten eller utbildningen som krävs, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita till DN.
Problemet gör att företagen har svårt att ta igen de svåra åren som var 2020 till 2022. Försäljningssiffror från SCB för det första kvartalet 2023 är ungefär i nivå med första kvartalet 2019, men det hade kunnat vara högre. Enligt Visita gör personalbristen att restauranger avvaktar med expansionsplaner och istället skär i utbudet. Till exempel genom att banta menyerna eller begränsa öppettider.
– Man får anpassa verksamheten efter den personal och kompetens man har. Det gör att företagen inte kan hämta hem sig efter pandemin, säger Peter Thomelius till DN.
2 kommentarer