Annons:

Tågkaos under sommaren – SJ: Extremt stor utmaning

SJ har tidigare varnat för många inställda avgångar under sommaren – något som nu besannats, med i genomsnitt 30 inställda avgångar per dag. Anledningen stavas personalbrist, rapporterar Aftonbladet. – Det är en extremt stor utmaning, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Martin Alnebring vid fackförbundet Seko SJ uppger för tidningen att man aldrig sett en liknande brist under sommaren.

Även planeringen bidrar till situationen – den gjordes ett år i förtid, utan vetskap om det tryck som nu skulle råda. Sommarens banarbeten ger även viss påverkan på trafiken.

Enligt Lundell jobbar SJ nu med att förmå personalen att flytta sina semestrar och jobba övertid.

3 kommentarer

  1. Lars: Rekordhög arbetslöshet i landet (bland de högsta inom EU) samtidigt som bransch efter bransch skriker efter personal, hur är det möjligt? Vad håller alla arbetslösa hus? Varför söker de inte de lediga tjänsterna? Mitt i brinnande högsäsong ställs tåg och flyg in, hotellrum avbokas och researrangörer förlorar pengar pga paketreselagen. Detta efter två svåra år med få eller inga inkomster. Köerna på Arlanda skylldes på Säpo för det tog månader att säkerhetspröva ny personal, men bristen på tågpersonal, vem ska den skyllas på? Vi på resebyråerna kunde redan i oktober och november se på bokningsläget att under 2022 skulle resandet öka explosionsartat, transportörerna måste kunnat se i sina bokningssystem att det fylls på med kunder. Hur man man då ha missat det stora reseintresset? Nu förlorar alla pengar istället för att fylla på i kassorna igen. Sverige är fantastiskt!
  2. Lars: Hög arbetslöshet i landet samtidigt som bransch efter bransch skriker efter personal, hur är det möjligt? Vad håller alla arbetslösa hus? Varför söker de inte de lediga tjänsterna? Mitt i brinnande högsäsong ställs tåg och flyg in, hotellrum avbokas och researrangörer förlorar pengar pga paketreselagen. Detta efter två svåra år med få eller inga inkomster. Köerna på Arlanda skylldes på Säpo för det tog månader att säkerhetspröva ny personal, men bristen på tågpersonal, vem ska den skyllas på? Vi på resebyråerna kunde redan i oktober och november se på bokningsläget att under 2022 skulle resandet öka explosionsartat, transportörerna måste kunnat se i sina bokningssystem att det fylls på med kunder. Hur kan man då ha missat det stora reseintresset? Nu förlorar alla pengar istället för att fylla på i kassorna igen.
  3. Ingela: En förklaring är säkert åldersnojan som finns i Sverige. Många arbetssökande anses vara för gamla. Jag har själv letat nytt jobb länge men sen jag fyllde 50 har jag inte ens kommit till intervju trots min långa erfarenhet från många brancher. Jag tycker inte synd om arbetsgivarna längre utan har gett upp idén om ett nytt jobb.
Aviareps Nordic söker junior PR-konsult
Sista ansökningsdag:
2 januari 2023
Reseproducent till Rolfs Travel Group
Sista ansökningsdag:
4 december 2022
FÖRSÄLJNINGSCHEF TILL ELITE HOTELS I LUND OCH MALMÖ
Sista ansökningsdag:
5 december 2022