Annons:

Taxiförbundet rasar mot Transportstyrelsen: myndigheten måste snabba på

TV 4:s nyheter "Kalla fakta" visar på allvarliga dröjsmål när Transportstyrelsen ska återkalla taxibehörigheter på grund av fällande domar i bland annat sexualbrottsmål. I programmet hänvisas till bolagen Bolt och Uber. Bolt och Uber är inte medlemmar i Svenska Taxiförbundet.

”Det är ohållbart att det kan dröja upp till 200 dagar för Transportstyrelsen att återkalla taxiförarlegitimation och taxitillstånd”

– Det är förskräckliga fall som kommer fram i programmet, säger Lennart Kalderén, ordförande Svenska Taxiförbundet. Det är ohållbart att det kan dröja upp till 200 dagar för Transportstyrelsen att återkalla taxiförarlegitimation och taxitillstånd. De övergrepp som ”Kalla Fakta” tar upp visar på vilka skador och trauman som kan uppstå när de administrativa systemen inte fungerar fullt ut.

Svenska Taxiförbundets ordförande Lennart Kalderén.


Svenska Taxiförbundet är informationsförmedlare av Behörighetskontroll för yrkestrafik BKY, ett digitalt system för dagliga kontroller av förarbehörigheter och trafiktillstånd mot Transportstyrelsens vägtrafikregister.
BKY är snabbt och effektivt, men kräver en snabb hantering även från Transportstyrelsen, säger Lennart Kalderén. Förbundet har tidigare framställt flera förslag för att snabba upp återkallelseprocessen hos Transportstyrelsen. Som branschorganisation medverkar vi gärna i det förbättringsarbetet. Observera att redan idag kan exempelvis polis, åklagare eller Transportstyrelsen själva återkalla eller omhänderta taxiförarlegitimation direkt, om det finns sannolika skäl för fällande dom (Taxitrafiklagen, 4 kap, 8 och 9 §§).

Se TV4-reportaget här:

Hälften av sexualbrotten i taxibilar skedde hos Bolt och Uber

Taxiapparna Bolt och Uber skiljer ut sig från de stora traditionella bolagen när det kommer till säkerheten. 2020 stod Uber ensamt för fem av tio sexualbrott i taxi.
Och från 2021 till första halvåret 2022 stod Bolt för 14 av 22 sexualbrott rapporterar TV4.

Kommentarer är stängda.