Annons:

Med ny AI-bot får du mer koll på försenade tåg

Tågförseningar är inte ovanliga under påsken - en av årets mest intensiva resehelger. Nu släpps en svensk uppfinning som med hjälp av AI både kan göra tågen mer pålitliga och förbättra resenärernas möjligheter att få koll på läget. Den nya tekniken finns idag som en chattbot enligt ett pressmeddelande.

I dag är cirka 70 procent av den svenska järnvägen enkelspårig. Det gör att de tusentals tåg som åker längs den bara kan mötas på vissa platser runtom i landet.

För att göra svenskarnas tågresande i påsk mer smidigt lanseras nu  Railbot the Chatbot – världens första AI-baserade chattbot. Den ger resenärer en snabbare  och mer exakt prognos på när tåget kommer fram. Bakom initiativet står svenska  techbolaget The Train Brain i samarbete med Microsoft Sverige och Knowit. 

”Vid trafikstörningar drabbas alltid resenärerna hårdast och ofta finns det ingen att vända sig  till. Därför ska det bli spännande att se hur den här typen av AI kan bidra till bättre  information för tågresenärer”, säger Emil Frodlund, talesperson för Resenärerna – riksorganisationen för kollektivtrafikens konsumenter i ett pressmeddelande. 

Railbot the Chatbot finns på Facebook Messenger. Resenärer ombord på försenade tåg kan  genom chattboten få mer exakta ankomstsprognoser än från någon annan källa. Det blir  dessutom möjligt att jämföra punktligheten hos tåget man reser på jämfört med andra  avgångar för samma sträcka.  

I dag är cirka 70 procent av den svenska järnvägen enkelspårig. Det gör att de tusentals tåg  som åker längs den bara kan mötas på vissa platser runtom i landet. Om ett tågmöte inte går  att genomföra som planerat skapas en dominoeffekt där tågen bakom också missar sina  inplanerade tågmöten och hamnar efter i schemat.  

Faktum är att det är en av de vanligaste orsakerna till att tåg blir försenade. Med hjälp av AI  är det möjligt att exempelvis göra tidtabellerna mindre känsliga för förseningar eller erbjuda  trafikledningen bättre beslutsstöd för att lösa problem i realtid i tågtrafiken.  

”Trafikledning av tåg är ett område där vi idag ger människor i uppdrag att under stor  tidspress lösa problem med komplexa systemeffekter. En försening i Lund skapar följdeffekter  som kan fortplanta sig upp till Gävle och sedan studsa tillbaka och påverka mängder av tåg.  Här kan AI bistå, exempelvis genom att trafikledningen får en rekommendation i realtid om vilken problemlösning som är bäst – inte bara för det individuella tåget som blivit försenat,  utan för hela tågnätet”, säger Jonas Järnfeldt i ett pressmeddelande.

Fakta: Det här är Railbot the Chatbot 

Railbot the Chatbot är en prototyp för att demonstrera en ny typ av trafikinformation för  resenärer ombord. Om tåget du reser med blir försenat kan du använda Facebook  Messenger för att chatta med Railbot the Chatbot. Just nu kan Railbot svara på två  huvudfrågor: 

• När kommer jag fram? 

• Hade risken för att bli försenad varit mindre om jag valt en annan avgång? 

Svaren baseras på vart tåget befinner sig vid det tillfället och beräkningarna görs samtidigt  som du pratar med Railbot the Chatbot. 

Kommentarer är stängda.