Annons:

Ersättningsbussar på Malmbanan hårt slag mot turismen

Först nu har Trafikverket meddelat att persontrafiken på Malmbanan norr om Abisko östra inte kan återupptas förrän om flera månader, vilket innebär att turister och lokalbor måste åka ersättningsbuss mellan Abisko östra och Narvik. 

”Detta riskerar besked påverka hela länets turismutveckling negativt”

– Beslutet kommer få en mycket stor påverkan för våra resenärer och deras möjlighet att ta sig till sina destinationer så väl som för oss som företag. Vi kommer ha en fortsatt löpande dialog med Trafikverket och parallellt med detta arbeta med åtgärder för att minska den negativa påverkan, säger Petter Östmark, affärschef Vy Tåg i ett pressmeddelande.

Det var i december ett godståg spårade ut i Vassijaure och sedan dess har besöksnäringen och Vy Tåg försökt få svar från Trafikverket när persontrafiken kan återupptas. Gäster har inte vågat eller har avbokat sin vistelse vilket har fått förödande konsekvenser. Sedan urspårningen har datumet hela tiden flyttats fram och skapat en osäkerhet samt gjort det omöjligt att planera. Det var först i fredags Trafikverket meddelade sitt beslut och att det skulle bli olika datum för gods- respektive persontrafiken.

– Normalt har vi 39 000 gästnätter på STF Abisko turiststation och norra Kungsleden under skidsäsongen men nu har vi redan fått 2 300 nätter avbokade värda över 3 miljoner kronor. Att i elfte timmen få det här beskedet är inte okej. STF:s gäster vill åka tåg ända fram och det är av stor vikt att det är enkelt att ta till oss, säger Marit Sarri, områdeschef Norrbotten, Svenska Turistföreningen.

Att persontrafiken inte släpps på förrän senare i vår beror enligt Trafikverket på säkerhetsskäl. Lagningsarbetet är utfört under extrema förhållanden och Trafikverket kommer löpande följa utvecklingen av godstrafikeringen och återkomma med besked om när persontrafiken kan återstartas.

– Industrin kan lägga sin råvara på hög och delvis jobba i kapp sina leveranser. Den möjligheten finns inte inom besöksnäringen. Det är här och nu, som gästernas efterfrågan måste mötas och affärerna kan göras. Därför riskerar detta besked påverka hela länets turismutveckling negativt, säger Annika Fredriksson, vd, Swedish Lapland Visitors Board i ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024