Annons:

Fler turistar på hemmaplan än under coronapandemin

Svemester verkar vara här för att stanna. Svenskarna turistar mer på hemmaplan nu än under tiden för restriktionerna som infördes i samband med coronapandemin, rapporterar SVT Nyheter.

I juni ökade hotellnätterna med 162 procent i storstäderna, jämfört med samma månad förra året. Ökningen utanför storstäderna var mindre, 72 procent. Det visar siffror från besöksnäringens branschorganisation Visita som mäter gästnätter på till exempel hotell och campingar.

– Det har varit två år utan till exempel konserter, och nu när den verksamheten startat igen har det blivit en boom, säger Jonas Partheen, presschef på Visita, till SVT.

Sommarens gästnätter beräknas bli 17 procent fler jämfört med sommaren 2021.

– Största anledningen till att vi väljer att vara kvar i Sverige trots att man nu kan resa utomlands är att man upptäckt nya smultronställen och sett hur vackert och hållbart Sverige är, säger Jonas Partheen till SVT.

Färre utländska turister

De utländska turisterna verkar dock inte vara tillbaka i lika stor skara som före pandemin. I år väntar man sig, enligt Visitas prognos, att var femte utländsk turist kommer utebli.

En kommentar

  1. hans: Om det bara tittas på 30 procent av gästnätterna, så kan det vara så. Om alla gästnätter räknas in blir det en annan bild. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 kommentar Öppna