Annons:

Samma visa om igen – Sverige får inte vinter-OS 2030

Sverige går inte vidare i processen om att få vinter-OS och Paralympics 2030, meddelar Internationella olympiska kommittén (IOK) som istället valde att gå vidare med Frankrike som kandidat, rapporterar TT.

Enligt AFP kommer IOK nu föra samtal med Frankrike inför OS 2030 och med Salt Lake City i USA för vinter-OS 2034. SOK:s ordförande Hans von Uthmann säger enligt Sportbladet att han är otroligt besviken över beskedet.

– Vi hade ett starkt koncept att arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, men får nu inte chansen att visa upp den visionen för världen.

Idrottsminister Jakob Forssmed (KD) är besviken över att Sverige inte längre har chans att få arrangera vinter-OS 2030. Han säger att regeringen varit av uppfattningen att den svenska ansökan är stark.

– Det hade varit fint att få välkomna världen till den svenska vintern. Men det kommer dröja väldigt mycket längre innan det kan vara aktuellt igen.

Internationella olympiska kommittén ville ha ekonomiska garantier tidigt vilket KD-toppen säger sig ha svårt att förstå. Enligt Forssmed har regeringen förklarat att man ser positivt på ansökan, men man vill inte ”skriva ut ekonomiska garantier i blindo”.

En kommentar

  1. Roland: Paris har sommar-OS 2024 och Frankrike har vinter-OS 2030, hmm?
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024