Annons:

Storbrand har drabbat Lisebergs miljardinvestering Oceana

En storbrand har brutit ut vid Lisebergs jättesatsning, Oceana. Värden på 2,5 miljarder riskerar just nu att gå upp i rök. – Det finns många som undrar vad som händer nu och det enkla svaret är att det vet vi inte, säger Andreas Andersen, vd Liseberg till Expressen.

Just nu så har vi fokus på att hjälpa räddningsarbetet på plats och få en bättre lägesbild av vad som hänt och hur omfattande olyckan är, skriver det kommunala nöjesfältet i ett pressmeddelande och fortsätter:

Vi har utrymt gäster på Grand Curiosa Hotel, närliggande kontorslokaler och informerar medarbetare och leverantörer löpande.

Orsaken till branden är inte känd, men enligt NCC, som är totalentreprenör för bygget av Oceana, kan den ha uppstått i samband med arbete på platsen. 

– Vi vet ingenting säkert, men vi tror att branden utbröt i samband med ett arbetsmoment, säger presschef Amelie Winberg. 

Branden började i en vattenruschkana på utsidan av badhuset, skriver Liseberg i ett internt personalmeddelande som P4 Göteborg har tagit del av. 

Det första larmet kom in klockan 10.06, enligt räddningstjänsten.

– Vi vet att det brinner i vattenrutschbanor bland annat, men vi vet inte hur den startade, säger Björn van der Kaay, räddningstjänsten.Flera byggnader i närområdet evakueras nu på grund av den svarta röken, bland annat PEAB-huset i närheten där flera kontorslokaler finns.

Liseberg har aktiverat sin krisledning och ledningsgruppen har samlats, säger Andreas Andersen som är vd på Liseberg till Göteborgs-Posten.

– Vi har aktiverat vår krisledning nu, så hela ledningsgruppen har samlats. Det är dels rutschkanorna som brinner, men det har också tagit sig in i själva byggnaden nu.

Ett VMA har utfärdats och räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Två stora explosioner har noterats under brandförloppet.

– Det är spridningsrisk till närliggande fastigheter, säger Björn van der Kaay på räddningstjänsten enligt Expressen.

Lisebergs beskriver Oceana som en ”vattenvärld” som ska slå upp dörrarna i början av 2024. Badhuset ska inhysa hela 14 vattenattraktioner. Den totala ytan är 13 600 kvadratmeter, varav utedelen är 4 000 kvadratmeter och bassänghallen inomhus är 6 000 kvadratmeter, skriver Liseberg på sin hemsida.

Det nya vattenlandet och det nya hotellet är en investering på 2,5 miljarder kronor. Liseberg ägs av Göteborgs stad och är en kommunal verksamhet.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) berättar för Dagens Nyheter att kommunledningen följer utvecklingen noga.

– Jag följer rapporteringen med chock och bedrövelse. Jag hoppas innerligt att inga människor är skadade. Räddningstjänsten jobbar intensivt med att hantera branden. Det är viktigt att alla låter räddningstjänsten göra sitt jobb och lyssnar till deras information, säger han.

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024