Annons:

Succésommar för svenska museer – här är de mest besökta

Publiken har hittat till museerna under sommaren och under juni, juli och augusti besökte sju miljoner personer landets museer, i nivå med sommaren år 2019. Det visar ny besökstatistik från organisationen Sveriges museer.

Totalt gjordes sju miljoner museibesök under sommarmånaderna – en ökning med åtta procent jämfört med i fjol och i nivå med de höga besökstalen som var före pandemin.

– Förra sommaren såg vi att nio av tio besökare hade hittat tillbaka. Nu har även den sista tiondelen gjort det, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges museer till DN..

I undersökningen finns det vissa regionala skillnader, där bland annat Stockholm sticker ut med en mindre ökning än övriga landet. En orsak enligt Ardelius är att regeringen vid årsskiftet återinförde entréavgiften på statliga museer, där många av dessa ligger i Stockholm.

– Samtidigt har Vasamuseet gjort en extremt stor ökning sedan fjolåret. Det är en indikation på att många utlandsturister återvänt. Både till huvudstaden och till hela Sverige.

En kommentar

  1. Roland: Intressant: på plats 15 Sjöfartsmuseet Akvariet hade 2022 i genomsnitt mindre än 2 personer/dygn Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 kommentar Öppna
Konferensproducent till STS Alpresor
Sista ansökningsdag:
30 september 2023