Annons:

Ta inte med din saxofon till Handelshögskolan

Handelshögskolan i Stockholm är landets kanske främsta maktskola. Här utbildas framtidens ledande näringslivstoppar och politiker. Men – studenterna varnas allvarligt för att ta med sig saxofon till skolans bibliotek. Text: Janne Sundling

”Nu återstår att se om skylten på Handels kan bli en ny attraktion bland stockholmsbesökare”

Hur och varför skylten dök upp verkar ingen veta. Mer än att den dök upp hösten 2018. Plötsligt fanns vad som såg ut att vara ett officiellt anslag om saxofonförbudet.

Nätsajten Atlas Obscura beskriver den besynnerliga skylten i en miniguide till vad som finns att uppleva i Stockholm. De försöker ta reda på ursprunget, men inte vet eller vill erkänna hur det började.

Ska den då bort? Njae, nu betraktas den som en del av skolan charm, och får vara kvar.

Vilka saxofonproblem som upplevdes dessförinnan finns det heller inga bra beskrivningar av. 

Bibliotekspersonalen skämtade vidare och la ut en notis som sa att när de nu uppmärksammats på saxofonproblemet hade de tagit steget att även förbjuda dragspel, tamburiner och banjos. Sedan dessa regler trädde i kraft har de dock inte prövats skarpt en enda gång. Ingen SSE-student har hittills blivit bortförd för att ha tagit med sig en saxofon till biblioteket. Huruvida det bara är en tidsfråga innan någon blir den första återstår att se.

Antisaxofon-skylten beskrivs nu som skolans enda gerillakonstverk, inte sanktionerat av skolan till en början men accepterat i efterhand. 

Ingången till biblioteket ligger på femte våningen. Skolans numreringssystem för de våningar som är öppna för allmänheten hoppar över jämna nummer, så att komma till femte våningen kräver att man bara går uppför två trappor från första våningen. Väl inne i biblioteket måste ytterligare två trappor gå upp för att komma till rummet där skylten är. Skylten är då till vänster.

Nu återstår att se om skylten på Handels kan bli en ny attraktion bland stockholmsbesökare. Fast både inträde i skolan och inträde på biblioteket kräver ett giltigt nyckelkort. Men Atlas Obscura tror det finns möjligheter att komma in med bistånd av elever och få en titt på skylten. De allra djärvaste kanske rent av tar med en saxofon för att pröva skyltens giltighet.

En kommentar

  1. Roland: I slutändan kan man fråga sig om skylten innebär att du inte får ha med dig en saxofon som du hämtad från en lagning eller om du får ha den med dig men inte spela på den.
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024