Annons:

Hackarprotest skapade taxikaos vid hotell i Moskva

Hackargruppen Anonymus tog sig in i datasystemen hos ett av Moskvas största taxibolag. Plötsligt fick runt 100 förare en beställning på att köra till en och samma adress och skapade trafikkaos. Adressen var symbolisk: Hotel Ukraina. Text: Janne Sundling

Anonymus förklarade efter Rysslands attack mot Ukraina i februari ”digitalt krig” mot Ryssland. I torsdags i förra veckan iscensatte de en sådan attack.

Genom att ta sig in i taxibolaget Yandex Taxi kunde de styra omkring 100 taxi att åka till Hotel Ukraina vilket knappast var ett slumpmässigt val.

Videoklippen visar hur trafiken blockerar gatorna i närheten.

– Chaufförerna använde omkring 40 minuter i trafiken på grund av de falska beställningar, säger en talesperson för Yandex Taxi till The Telegraph.

Men ögonvittnen berättar att trafikleden Kutuzovsky Prospekt var stillastående i timmar.

Hotel Ukraine finns i en av sju så kallade Stalinskrapor i Moskva, höghus à la Kreml under Stalintiden på tidigt 50-tal, närmast Sagan om ringen-liknande. En åttonde tornbyggnad finns i Warszawas centrum, ett kulturpalats uppfört av Sovjet som ”en gåva till det polska folket”. Ytterligare en av de sju tornen i Moskva rymmer ett hotell, Hotel Leningrad.

Hackarnas digitala krig har även lett till omfattande läckor av data och mejl från ryska myndigheter. Den samlade omfattningen beskrivs som de mest omfattande hackerattackerna någonsin. 

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024