Annons:

Annons:

Kall sommar fick fart på bokningarna

Årets sommar bjöd inte på samma långa period av rekordvärme som i fjol. Regn och svalare temperaturer fick stor effekt på resebokningarna, som ökade med 23,5 procent. Mest populära resmål blev turkiska Alanya, tätt följt av Kreta. De riktiga bokningsraketerna står dock flera europeiska storstäder för, främst Amsterdam, Paris och Prag, enligt färsk bokningsstatisk från Ticket.

– Det avvaktande bokningsbeteendet som vi sett det senaste året fortsatte in i sommaren. Men när sommarvädret inte levererade så ökade efterfrågan på utlandsresor kraftigt, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Sol och värme är för många svenskar ett måste under sommarsemestern. Årets sommar bjöd på några riktigt varma dagar, men också en hel del regn och rusk runt om i landet. Det ostadiga sommarvädret gjorde att betydligt fler svenskar än i fjol, då värmerekorden avlöste varandra, sökte sig utomlands för garanterat fint väder.

Turkiet, som under 2016 upplevde rejäla bokningsras på grund av politiska oroligheter, har upplevt en kraftig ökning under det senaste året, bland annat till följd av en fördelaktig växelkurs som gjort resorna extra prisvärda. Den ökade efterfrågan (+ 29 procent) på resor till Alanya, Turkiets främsta sol- och baddestination, gjorde att Alanya blev sommarens mest populära resmål, följt av Kreta som ökade antalet bokningar med drygt 11 procent.

Populära Mallorca, dit antalet resor har skjutit iväg i raketfart under flera år, minskade istället bokningarna med knappt 14 procent på grund av att de senaste årens höga efterfrågan har lett till ökade prisnivåer på framförallt hotellrum.

Sommarens stora reseraket är dock inget sol- och badresmål. Istället trendade europeiska storstäder generellt, och Amsterdam mer specifikt. Under sommarens semestrar fördubblades resandet till Amsterdam, en av svenskarnas favoritstorstäder. Även Paris och Prag var mycket populära städer att besöka, och bokningarna ökade kraftigt till respektive metropol.

– Samtidigt som många svenskar hade förra årets varma sommar i minnet, och chansade på att även årets sommar skulle bjuda på mycket värme, vill många uppleva något nytt på semestern – nya platser och annan matkultur än vår egna. En storstadsresa inom Europa är då perfekt, säger Katarina Daniels.

Mest populära resmålen sommaren 2019:

  1. Alanya (3)
  2. Kreta (1)
  3. Amsterdam (ny)
  4. Rhodos (5)
  5. Mallorca (2)
  6. Prag (9)
  7. Paris (ny)
  8. Split (4)
  9. Cypern (6)
  10. Bangkok (7)

Källa: Tickets bokningsstatisk, resor bokade t o m den 18 augusti 2019 med reseperiod den 15 juni – 31 augusti 2019.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Säljare till Möten och Event
Sista ansökningsdag:
14 februari 2020
Jambo Tours/TEMA söker biljettör
Sista ansökningsdag:
3 februari 2020
Försäljningschef till Europaweekend
Sista ansökningsdag:
26 januari 2020
Tur & Retur söker erfaren resesäljare
Sista ansökningsdag:
3 februari 2020