Annons:

Köpenhamn förbjuder störande nattrafik

En biltur by night i Köpenhamn? Det kan du snart glömma när trafiken i centrala staden kraftigt begränsas. Text: Janne Sundling

”Nattlivszoner är ett verktyg vi kan använda för att bland annat förebygga personer som tidigare dömts för till exempel våld i nattlivet”

”Icke-nödvändig” körning nattetid kommer att förbjudas från och med den 1 juni på en rad gator i Köpenhamns centrum. Det uppger Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Det bygger på en lag som trädde i kraft i juli förra året. Lagen gjorde det möjligt att införa körförbud i så kallade nattlivszoner varje dag mellan midnatt och klockan fem, ”när ordningsskäl talar för det”.

Förbudet kommer att gälla för ett antal områden i centrala Köäpenhamn.

Avsikten är att undvika utomstående bilister som belastar området.

– Vi upplever att bilister kör parader i nattlivet, där de gasar på, gasar snabbt, lyssnar på hög musik, ropar på förbipasserande och generellt skapar otrygghet och rent av farliga trafiksituationer för gäster i nattlivet. Med körförbudet är det vårt mål att förhindra det, säger polisinspektör Tommy Laursen.

Ködbyn Köpenhamn.

I september 2021 etablerade Köpenhamnspolisen fyra nattlivszoner i populära festområden runt Gothersgade, Vestergade, Vesterbrogade och Kødbyen.

– Nattlivszoner är ett verktyg vi kan använda för att bland annat förebygga personer som tidigare dömts för till exempel våld i nattlivet, skapa otrygghet och begå nya brott i nattlivet. Genom att inkludera Nørregade och området vid Vester Voldgade som nattlivszon vill vi därför öka säkerheten för både boende och nattlivsbesökare på de två sträckorna, säger Tommy Laursen.

Det är inte meningen att de boende i området ska påverkas. När en boende från området kör bil i eller runt nattlivszonen efter midnatt kan den personen få göra det. Förbudet omfattar inte heller taxi eller matleverans eller annan yrkesmässig körning.

Den som bryter mot körförbudet riskerar böter på 3 000 danska kronor.

Kommentarer är stängda.