Annons:

Annons:

Max-problem pressar TUI:s resultat

Den internationella reseoperatören TUI rapporterar en kraftigt ökad förlust under sitt första halvår i det brutna räkenskapsåret 2019.

Rörelseresultatet mätt som ebitda slutade med en förlust på 301 miljoner pund, upp 77 procent från en förlust på 170 miljoner pund första halvåret 2018. Samtidigt ökade omsättningen 1,7 procent till 6,7 miljarder pund.

De svaga resultaten kommer inte som en överraskning för investerarna, som handlade upp aktien med 0,8 procent på Londonbörsen i öppningen. Redan två gånger tidigare i år har reseoperatören tvingats vinstvarna, men i halvårsrapporten står bolaget fast vid sin senaste guidning.

Brittisk-tyska researrangören Tui vill ha klarhet kring statusen för Boeing 737 Max 8-planen som har haft flygförbud sedan mitten på mars. Annars riskerar Tui en ny resultatsmäll, varnar bolaget enligt TT.

 

Flygplansmodellen togs ur trafik efter att den varit inblandad i två flygkrascher på kort tid. Boeings mål var till en början att planen skulle börja flyga i april, ett mål som sedan skjutits upp till juni. Enligt Wall Street Journal kan det dock dröja så länge som till augusti innan flygmodellen får grönt ljus.

Tui har 15 737 Max-plan i sin 150 plan stora flotta. Ytterligare åtta är beställda.

Tui har vinstvarnat två gånger hittills i år.

Faktorer som också uppges ha påverkat det svaga resultatet är kvarvarande effekter sedan värmeböljan i fjol somras och ett svagare brittiskt pund. Resenärer har också skiftat fokus till att semestra i östra Medelhavsområdet. Det har drabbat Tui:s huvudmarknad Spanien negativt.

Koncernchefen Fritz Joussen är dock optimistisk.

”Tui kommer att komma ut som en starkare, mer effektiv och lönsam grupp ur den konsolidering som pågår i vår sektor i Europa. Vi kommer att vara bland vinnarna, inte förlorarna. Våra kärnverksamheter har hög lönsamhet och är positionerade för tillväxt och vi har en stark balansräkning”, säger han, enligt Financial Times.

Kommentarer är stängda.

Senior Sales Operations Agent to Qatar
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021
Visitnorway söker en Branschspecialist
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.