Annons:

Pengar tillbaka vid regn – TUI lanserar vädergaranti

Oroar du dig över att regn ska förstöra din efterlängtade resa? Nu kan svenska semesterfirare gardera sig mot dåligt väder. Som första reseaktör i Sverige lanserar TUI en vädergaranti som ger ekonomisk ersättning vid regn, enligt ett pressmeddelande.

För den som sett fram emot lata dagar på stranden kan semesterresan snabbt bli en besvikelse om det skulle regna. Därför inleder den ledande reseaktören TUI nu ett samarbete med Sensible Weather, ett företag inom klimatteknik, som utvecklat en vädergaranti som ger ekonomisk kompensation vid regn. Vid bokning har TUI:s kunder möjlighet att teckna vädergarantin mot en tilläggskostnad baserat på väderprognosen för hotellets position. En prognos för regn på 1,5mm per timme eller mer, under minst två timmar, aktiverar garantin automatiskt och ger en utbetalning samma dag. Ersättningens storlek styrs av resans totalvärde.

Vi mejlade några frågor till Dian Martinez Valencia, TUI:s kommunikationsansvarig för Sverige.

Hur länge ska det regna för att man ska få tillbaka pengar? 

– En prognos för ”lätt regn” på minst 1,5mm regn per timme under två timmar eller mer aktiverar utbetalning.

Räcker det med mulet för att garantin ska gälla? 

– Den omfattar endast regn.

Kan man få tillbaka hela resan eller bara så det räcker till en biobiljett? 

– Vädergarantin ger pengarna tillbaka den/de dagar som det regnar med utbetalning samma dag. Skulle det regna varje dag på din semester enligt kriterierna så får du 100 procent ersättning, det vill säga en utbetalning under varje dag som det regnar.

Hur många resor kommer ni att erbjuda detta på? 

– Vädergarantin gäller på utvalda paketresor som bokas med TUI.

Är det inte risk att resenärer blir besvikna när ni lovar något som blir svårt att hålla?

– Vädergarantin bygger på väderprognosen och ersättningen motsvarar resans totala värde och betalas ut till resenären automatiskt. De behöver alltså inte ansöka om ersättningen. Vi tror att detta är något som våra kunder kommer att uppleva som smidigt och som en extra trygghet när de reser med oss. Innan du lägger till vädergarantin till din bokning så ser du exakt hur stort ersättningsbeloppet blir om det skulle regna enligt kriterierna.

Vädergarantin lanseras enligt ett pressmeddelande i oktober och finns tillgängligt som tillval för kunder som bokar en paketresa med TUI på utvalda resor.

3 kommentarer

  1. Terje Dahl: Fritidsresor hade en "regngaranti" på nittiotalet redan. TUI först på 2020-talet möjligtvis.
  2. Erik: Den här typen av försäkringar är till för att företagen ska tjäna pengar. Inget annat. Men man får det att låta som något fantastiskt att erbjuda kunden. För det är oftast något man brukar skämta om, att få sina pengar tillbaka om det regnar. Detta är naturligtvis noga utrett och genomtänkt, och gäller på resmål där längre regnväder är ovanligt. Således köper kunder till en försäkring som sällan kommer behöva betala ut några ersättningar.
  3. Dennis: Vet du vad Tui hette på 90-talet? Fritidsresor