Annons:

ABBA-museet skjuts på framtiden

Stockholm blir utan den nya turistattraktionen ABBA-museet nästa sommar. Det har visat sig vara mer komplicerat än väntat att renovera Stora Tullhuset i Stadsgården och därför rivs hyreskontraktet mellan ABBA-museet och Stockholms hamnar.

Ulf Westman, som tillsammans med hustrun Eva är grundare till museet, betonar dock att det är enbart själva byggprocessen som komplicerats, inte finansieringen.
– Det är företag från privata sektorn som står bakom oss som investerare. Eftersom vi inte kan öppna i juni nästa år som tänkt får vi inte heller några intäkter, men vi har säkrat upp förseningen finansiellt, så vi känner oss trygga under mellantiden, kanske ett, två år.
Däremot vill han inte namnge de företag som valt att stötta projektet.
Förseningen är en besvikelse för grundarna, gamla ABBA-fans och Stockholms turistnäring. Någon officiell tidsplan för ABBA-museet vill Ulf Westman inte ge. Den första prioriteten är att hitta nya lokaler för museet.
– När vi gjort det kommer nästa fråga. Är det lokaler som står färdiga och inflyttningsbara eller är det renoveringsobjekt? Innan dess vill vi inte gå ut med något datum, säger han till Travel News.
ABBA-fans från 32 länder hade förbokat biljetter till invigningsveckan som var satt till 4 juni nästa år.
 De allra flesta har valt att inte boka av och få pengarna tillbaka utan vill behålla biljetterna tills vidare i väntan på nya besked om museet.
Stockholm Visitors Board beklagar förseningen, men menar att deras planer för Stockholms turistnäring nästa sommar inte påverkas av förseningen.
– Grundarna planerade en ABBA-vecka med aktiviteter, men den har vi inte varit involverade i. Så vi hoppas bara att de kommer i gång så snart som möjligt, för ett ABBA-museum är bra för Stockholm, säger SVB:s nye vd Peter Lindqvist.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.