Annons:

Annons:

Affärsresenärerna väljer bort hotellen

Svenska affärsresenärer minskade sina tjänsteresor med övernattningar kraftigt under tredje kvartalet. Däremot fortsatte affärsresorna över dagen att öka.– En förklaring är att hotellpriserna rakat i höjden så mycket att det är billigare att flyga tur och retur över dagen flera gånger till samma ställe än att sova över på hotell. Det är ett trendbrott och en minskning som vi inte såg under andra kvartalet, säger Hans Remvig, analytiker på Resurs.

Enligt TDB-statistiken ökade dagresorna i affärer med 5,4 procent, medan övernattningsresorna sjönk med 25,6 procent.
– Hur mycket konjunkturnedgången spelar in redan nu är svårt att säga, men det blir troligen tydligare under årets sista kvartal.
När det gäller sommarresandet visar siffrorna från Resurs på hur stor del av turismen i Sverige som fortfarande är beroende av att svenskarna reser inom landet. 72 procent av alla gästnätter på hotell, vandrarhem och stugbyar under de tre sommarmånaderna var svenska.
– Det talas alltid om inresandet till Sverige, men i många kommuner i Sverige dör turismen om inte svenskarna kommer. Och de flesta bor i fritidshus, hos släkt eller vänner, säger Hans Remvig.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.