Annons:

ANALYS: Reseindustrins största bolag, plats 11: Skistar

Travel News reporter Leif Holmkvist analyserar reseindustrins femton största bolag. På plats nummer 11 hittar vi Skistar. "Skistar har halva marknaden för alpinturism i Sverige och en tredjedel i Norge." Hela listan hittar du i Travel News senaste nummer som är ute nu.

Det går utför med Skistar, precis som det ska i snösvängen. För bolaget går det däremot uppåt som en uppvärmd åttastolslift. Skistar har halva marknaden för alpinturism i Sverige och en tredjedel i Norge. Satsningen på österrikiska S:t Johann in Tirol är dyr, men marginell.

Ekonomiskt pekar pilarna rätt för Skistar och i december öppnar flygplatsen mellan Sälen och Trysil. BRA ska flyga in nya skidåkare från Sydsverige och SAS från Danmark och Storbritannien.

Men allt är inte pudersnö som glimmar. Skistar anses dyra jämfört med vassare backar i alperna och lever gott på svenskarnas flygskam och en svag svensk krona. Klimatkrisens kortare vintrar ökar kostnaden för att göra snö och minskar skidlusten i snöfria storstäder.

Skistar sponsrade vinterns alpina VM i Åre, som blev en sportslig och pr-mässig flopp sedan de aktiva klagat över hård blåst och dåligt underlag. Styrelseordförande Pär Nuders vidlyftiga representation och snöpliga avhopp gjorde inte saken bättre. Nu har även vd Mats Årjes lämnat efter att ha lett den misslyckade svenska vinter-OS-satsningen. En ny ledning saknar inte utmaningar.

Omsättning* 2,5 mdr

Resultat före skatt 587 mkr

Balansomslutning 4,9 mdr

Antal skiddagar 5,8 milj

Antal anställda 1 283

*Brutet räkenskapsår per 1/10.

Krävs för ökad tillväxt:

# svag krona

# hållbarhetssatsning

# kreativ ledning.

 

2 kommentarer

  1. Mackan: "Lever på svenskarnas flygskam" samtidigt investeras xxx miljoner på flygplatsen i Sälen så att turister ska flygas in till Sälenfjällen som per definition inte ens kan kallas fjäll längre. Och sen har man mage att slå på stora trumman att man ska testa elskotrar för det är bra för miljön.... Ridå.
  2. T: Mackan - Word!