Annons:

Annons:

Analys: Tuffa tider i Stockholms krogvärld väntar

Minst 1000 nya krogstolar 2018.

Hur många krogstolar klarar Stockholm? De senaste tio åren har vi sett en enorm krogboom i huvudstaden. I Stockholm har restaurangernas totala omsättning fördubblats sedan 2007 och antalet krogar ökat med över 600, enligt en genomgång av Svenska Dagbladet i höstas.

Stockholm sticker ut i förhållande till Göteborg och Malmö. Krogbranschen växer dubbelt så snabbt i huvudstaden jämfört med landets andra och tredje stad. Krogveckan lever alla dagar i veckan i Stockholm, i resten av Sverige är helgerna hetare.

Under 2017 fick vi ett antal nya stora hotell i Stockholm och över 1500 nya rum. Just nu ser vi samma snabba expansion i krogbranschen. För någon vecka sedan öppnade Stureplansgruppen sin nya italienska krog L’Avventura på Sveavägen med drygt 110 stolar.

I veckan öppnar Pelle Lydmar och Salvatore Grimaldi det internationella italienska krogkonceptet Eataly på Biblioteksgatan med över 450 sittplatser och 1300 minglande gäster. Nyligen öppnade även Haga Bottega i Elitehotellet Carolina Tower med 180 nya krogstolar. Bakom satsningen finns Kristofer Sandström och Christian Olssons krogkoncern Stockholm Krogbolag som idag driver bland annat Tako, Vassa Eggen och Tennstopet

Och i mars-april öppnar det spanska konceptet Pinchos på Norrlandsgatan i Pontus Frithofs gamla lokaler. App-krogen Pinchos ska ha minst 280 nyaplatser. Bakom den sista satsningen finns Nordrest.

Jättekrogar är vanliga i Paris och New York, men Stockholm har inte samma tradition.

För två år sedan öppnade Melker Andersson och F12-gruppen jättekrogen Mother på Mäster Samuelsgatan. De nyttiga luncherna blev mycket populära, men på kvällarna var det ödsligt i den stora lokalen. I höstas byggde man om och numera delar Mother på den stora lokalen tillsammans med den nya asiatiska krogen Mr Voon.

På bara några månader har Stockholm fått knappt 1000 nya krogstolar i ett fåtal jättekrogar. Att fylla dessa med flera sittningar per kväll sju dagar i veckan kommer att bli tufft, speciellt när de stora hotellen har det tufft med överkapacitet och priskrig på sina rum.

För att bättra på sin REV kommer de förstås att styra sina hotellgäster mot de egna krogarna. Redan i dag kämpar de stora krogkoncernerna med höga personalkostnader och låga marginaler, att dessa siffror kommer att förbättras våren 2018 är osannolikt.

Att svenskarna älskar mat och vin från Italien är ingen nyhet, men frågan är hur många stora krogkoncept med bas i Italien orkar huvudstaden med? Svar: färre än ena handens fingrar.

3 kommentarer

 1. Kalle: Men Viggo- ska vi få svenska krognyheter istället för resenyheter ! Jag har följ dig i pressen under långt tid - byt till resebranschen nyheter - nu!!!!
  Svara
  • Viggo Cavling: Det ena hindrar väl inte det andra. Eller? Krogar är en del av reseupplevelsen tycker jag och många med mig.
   Svara
 2. John Mara: Bra analys tycker jag!
  Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 KOMMENTARER ÖPPNA
ANNONS
ANNONS
Resekonsult
Sista ansökningsdag:
06 June, 2018
Go Active Travel söker en konceptansvarig reseproducent
Sista ansökningsdag:
04 June, 2018
Thabela Travel söker VD till huvudkontoret i Täby
Sista ansökningsdag:
05 June, 2018