Annons:

Är det svinaktigt att resa till USA?

Diktatur och brott mot mänskliga rätter ska kritiseras, men är det moraliskt försvarbart att åka på en trevlig semestertripp till länder som inte lever upp till våra ideal?

”Dubai är en diktatur. Spanien är en demokrati.”

Den typen av kommentar, av signaturen ”Lena”, under en av artiklarna på travelnews.se är vanlig. Det är tydligt att många av våra läsare tycker att man ska välja bort resmål på grund av det politiska systemet i landet.

Ett annat exempel är: ”Singapore är en diktatur. Välj nåt annat. Håkan.”

Eller: ”Nu har även Turkiet börjat med krigsförbrytelser. Alla ni som vill aktivt stödja­ mord på kvinnor och barn, ni är hjärtligt välkomna att beställa era resor till Turkiet på Fritidsresor. Vikke Vire.”

Gissningsvis är den klart dominerande majoriteten av våra läsare mot diktatur och brott mot mänskliga rättigheter. Frågan är när – och om – man ska gå så långt att man inte besöker ett land på grund av dess politiska system eller dess brott mot mänskliga rättigheter. Var går gränsen?

På 1960-talet var bojkotten mot Sydafrika och sydafrikanska varor utbredd. Men det fanns röster mot bojkotten, bland annat röstade Moderaterna i riksdagen så sent som 1985 mot en handelsbojkott av Sydafrika. Idag anser många att den dåvarande bojkotten mot Sydafrika var riktig.

Ett skäl mot bojkotten av Sydafrika var att den skulle slå mot dem som förlorar sina jobb. Det argumentet är giltigt även idag, mot de flesta länder. Inte minst inom turistnäringen.

Självklart finns det mycket att önska av stater som Dubai, Singapore och Turkiet. I Dubai gäller sharialagar. I Singapore är yttrandefriheten begränsad och dödsstraff finns i straffskalan. Turkiet går hårt åt kurderna och fängslar journalister. Är detta tillräckligt starka skäl för att inte resa dit?

Sedan i fjol pågår en bojkott av ryska varor, från Sverige och andra EU-länder, med anledning av annekteringen av Krim. Är den bojkotten oproportionerlig? Borde vi inte resa till Ryssland?

2010 tyckte Aftonbladets ledarskribent Helle Klein att det var dags att bojkotta Israel. Orsaken var ockupationen av Gaza och Västbanken. Journalisten Göran Rosenberg, vars föräldrar överlevde koncentrationsläger i Polen, kallade i fjol Israel för en apartheidstat, för att man juridiskt behandlar palestinier och israeler olika. Ska vi inte resa till Israel?

Enligt FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har var och en rätt till liv. Sveriges inställning är att dödsstraffet helt ska avskaffas. I USA finns dödsstraff i straffskalan i över hälften av staterna. Är vi svinaktiga om vi åker till USA på semester?

Själv var jag nyligen i Egypten, på en jobbresa. Där har militären avskaffat demokratin och fängslar journalister. Landet står alltså för något som jag kraftigt fördömer. Men skulle jag kunna tänka mig att åka dit på semester? Ja. Folket är fattigt och behöver inkomsterna från turisterna.

Skulle jag protestera våldsamt om Sverige som land införde bojkott mot till exempel Egypten, Turkiet eller Israel? Förmodligen inte. Mot USA? Definitivt. Men gränsen är inte solklar. Världen är inte svartvit.

Kommentarer är stängda.

På nytt jobb