Annons:

Annons:

Asienturismen tar täten

Asien slår Europa och Nordamerika med hästlängder när det gäller återhämtningen inom turismen. I år väntas utlandsresorna från länderna i Asien öka med 4 procent jämfört med 2009. I Europa spås tillväxten bli magra 1 procent, medan utlandsresorna från Nordamerika fortsätter att sjunka kraftigt, –5 procent. Den prognosen gav marknadsundersökningsföretaget IPK International på ITB-mässan i Berlin.

– Det kommer inte att finnas stora chanser att höja priserna i Europa i den tuffa konkurrensen, säger vd Rolf Freitag.
I Asien är det Kinas tillväxt som driver upp siffrorna. I Sydostasien är dock länder som Malaysia och Singapore lika negativa som USA i sina bedömningar om hur lågkonjunkturen kommer att påverka utlandsresandet.
Statistik från 2009 visar att turismnedgången i Asien blev kortvarig. Nedgången 2009 blev endast 2 procent tack vare en snabb återhämtning. I Europa sjönk utlandsresandet med totalt 6 procent och först i november och december vände resandet uppåt. Osäkerheten för 2010 är stor.
– Europa är tillbaka på ett utlandsresande i nivå med 2006 och vi ser inga klara tecken på en kraftfull återhämtning i Europa, snarare vissa tecken på en stagnation under början av året, säger Rolf Freitag.
Skillnaden är dock stor inom Europa. Enligt ett förtroendeindex som IPK utarbetat, där snittet är 100, varierar ländernas förtroende för en återhämtning av resandet mellan 88 och 120. Det hänger givetvis samman med hur de enskilda länderna drabbats av finanskrisen. Irlands BNP rasade med 15 procent i fjol, Storbritanniens med 13 procent och Grekland 12 procent.
– Optimisterna tittar på de framgångsrika stimulanspaket som sjösatts av många regeringar. Pessimisterna konstaterar att bankkriser ofta följs av nationella kriser. Eller som finansmannen Warren Buffett säger: Det är bara när tidvattnet drar sig tillbaka som du upptäcker vem som simmat naken, säger Rolf Freitag.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.