Annons:

Bali öppnar för utomäktenskapligt sex – för utlänningar

Den indonesiska semesterön Bali togs bokstavligt talat på sängen: utomäktenskapligt sex skulle förbjudas enligt landets lag. Nu säger öns guvernör att det inte ska tillämpas på utländska besökare. Text: Janne Sundling

”De [utlänningar] som bor på eller kommer till ön ska inte bekymra sig om lagen”

Beslutet i Indonesiens parlament såg ut att kunna decimera skarorna av utländska besökare till Bali och andra turistmål i landet. Men nu försäkrar Balis guvernör Wayan Koster att de inte ska lägga sig i vad som förekommer bland turisterna, gifta eller inte. Lagen antog för att säkra att ”indonesiska värderingar” följdes i det muslimska landet, och att bryta mot lagen skulle kunna orsaka upp till ett års fängelse.

Beskedet fick alla att protestera. FN förklarade det vara en begränsning av den basala friheten. Lokala turistföreningar och resebyråer såg turistströmmarna komma att avta och intäkterna utebli.

Bali.

Men för utlänningar ska lagen bara kunna tillämpas om någon anmäls av en förälder, make/maka eller barn, förklarar Wayan Koster.

– Regeringen vill säkra att inga hotell eller andra semesterboenden kommer att undersöka om gästerna är gifta. De [utlänningar] som bor på eller kommer till ön ska inte bekymra sig om lagen, säger guvernören.

Men människorättsexperten Andreas Hersoni säger till Sydney Morning Herald att han är bekymrad för att ändringarna i den ”nya strafflagen inte uppfyller internationella människorättsstandards”.

– Det är ett bakslag för den redan fallande religionsfriheten i landet, menar han.

Kommentarer är stängda.