Annons:

Ben & Jerrys stämmer sina ägare Unilever

Glassbolaget Ben & Jerry stämmer sin ägare Unilever för att stoppa att bolagets produkter säljs på den av Israel ockuperade Västbanken. Ben & Jerry hävdar att det strider mot avtalet som skrev när Unilever kom in som ägare. Text: Janne Sundling

”Ben & Jerry’s meddelade förra året att de inte längre gör affärer på Västbanken, med hänvisning till oro för mänskliga rättigheter”

Ben & Jerry har profilerat sig som ett företag med sociala ambitioner och kring hållbarhet. Nu startar de också en legal fight mot sina ägare sedan 2000, det multinationella Unilever.

Unilever planerar sälja rätten till varumärket och produkterna till israeliske affärsmannen Avi Zinger. 

”Ben & Jerrys grundare insisterade på att säkerställa att varumärkets integritet inte urvattnades”, genom en oberoende styrelse med befogenhet att skydda dess varumärke, rykte och goodwill, sade företaget i stämningsansökan som lämnades in på tisdagen i federal domstol i New York.

Ben & Jerry’s meddelade förra året att de inte längre gör affärer på Västbanken, med hänvisning till oro för mänskliga rättigheter. Åtgärden fick Zinger och hans företag, American Quality Products, att stämma dem och hävda att Ben & Jerry’s olagligen avslutade en 34-årig affärsrelation. 

Unilever säger att de inte kommenterar pågående rättstvister men upprepade ett tidigare uttalande att de hade rätt att ingå överenskommelsen med Zinger och att affären har redan avslutats.

Ben & Jerrys styrelse röstade 5 mot 2 nyligen för att stämma, där de två Unilever-ledamöterna röstade nej. Det söker en domstolsbeslut som blockerar Unilever från att gå vidare med Zinger-affären.

Kommentarer är stängda.