Annons:

Annons:

BIG Travel släcker ner privatresor

En av Sveriges största resebyråer, BIG Travel, har beslutat att fasa ut affärsområdet för Leisure och lämna privatresor. Istället väljer BIG Travel att satsa helhjärtat på affärsresor. Förändringen innebär att ett mindre antal lokala resebyråer stängs ner eller slås ihop med fortsatt försäljning av större researrangemang. Övriga byter inriktning mot affärsresor till företag och offentlig sektor.

 Bakom förändringen finns nya beteendemönster när det kommer till köpandet av privatresor under de senaste åren. Nya siffror visar att privatresenärer som reser med BIG Travel lägger hälften så mycket pengar idag jämfört med tidigare och 85 procent av omsättningen utgörs i dagsläget av affärsresor. För att möta den förändrade marknaden har BIG Travel tagit beslut att lämna privatresor som affärsområde och satsa helt på affärsresor.
Omorganiseringen innebär en mindre nedskärning av personal och lokala resebyråer, däribland Motala som stängs ner helt och resebyrån i Kalmar som konverters till affärsresebyrå.

– Beslutet är tufft, men vårt mål är att genomföra det med så få uppsägningar som möjligt. Förändringen är nödvändig för att anpassa oss efter marknaden som den ser ut idag. Förut var resenären den som fick anpassa sig, men idag är resenären den som styr, bokar sina resor själva och fungerar nästan som sin egen resebyrå. Det här måste vi förhålla oss till, säger Stig Sjöblom, vd på BIG Travel i ett pressmeddelande.

Kvarvarande cirka sex resebyråer med Leisure inriktning sammanförs i ett dotterbolag till BIG Travel Sweden AB. Övriga resebyråer kommer enbart att tillhandahålla affärsresetjänster och konferenstjänster åt affärsresenärer från större och effektivare säljenheter.

BIG Travels affärsreseorganisation är i dagsläget organiserad kring fyra affärsresecenter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Kalmar. Dessa kommer nu att förstärkas med nya resurser för att kunna ta emot ökande affärsresevolymer. Syftet är att ge företag, kommuner och andra offentliga aktörer mer stöd och service vid bokning av resor. Sedan 2011 har BIG Travel bland annat varit ramavtalsleverantör till Sveriges kommuner och regioner.

En satsning görs också på utvecklingen av servicetjänster online för rådgivning och bokning. BIG Travels främsta mål är att vara den bästa affärsresebyrån och även tillhandahålla moderna digitala lösningar för företag, upphandlande myndigheter och utveckla fler miljömässigt hållbara reselösningar tillsammans med kunderna och leverantörerna.

– Affärsresenärer delar sig i två grupper, de som behöver rådgivning och mer support och de som använder självbokningssystem. Vi vill ge båda dessa grupper den absolut bästa tänkbara servicen, säger Stig Sjöblom.

Möjlighet att boka större researrangemang som privatperson
När det kommer till privatresor behålls dock möjligheten till bokning av större researrangemang, såsom kryssningsresor eller stora gruppresor samt resor som kräver hjälp vid beställning. Däremot kommer BIG Travel inte att erbjuda standardiserade privatresor.

– Vårt mål är att ha genomfört nyorganiseringen av verksamheten senast den 1 maj 2020, när vårt nya verksamhetsår startar, säger Lena Palmquist, vice vd på BIG Travel och ansvarig för förändringsprojektets genomförande.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.