Annons:

Premium

Chartern jublar över skitvädret

Slutsålt och bra snittpriser. Så kan en jublande charterbransch sammanfatta sommaren 2017. Till och med resandet till Turkiet vände sakta uppåt.

Den svala våren bäddade för en bra sommarförsäljning. Vädergudarna fortsatte därefter att spela charterarrangörerna och resebyråerna i händerna med ett instabilt och i många fall ruggigt juni- och juliväder. De svenskar som sökte värme, sol och bad fick snällt söka sig utomlands. Och det gjorde de. Charterbranschen rapporterar om försäljningsrekord och höga snittpriser.

– Sommaren 2017 ser som helhet ut till att bli en av de absolut bästa i vår historia. I juli hade vi 99,8 procent beläggning på våra flyg vilket är all time high. Det höga trycket i efterfrågan innebar dessutom att snittpriserna blev högre allt eftersom sommaren gick, säger Johnny Nilsen, vd för Ving.

Han tackar dock inte bara vädret för den fina sommaren.

– Avgörande är också att hushållen har en hög disponibel inkomst och att resor fortsatt är något som prioriteras.

I takt med att Vings charterutbud sinade ökade försäljningen av arrangörens reguljärflygslösningar.

– Volymerna för den klassiska chartern styrs till stor del av kapaciteten vi satte inför säsongen. Där har vi bara en tillväxt på några procentenheter. Det är inom reguljärflyget vi ser sommarens stora tillväxt. Cityresandet har ökat liksom det mer långväga resandet, säger Johnny Nilsen.

Även TUI och Apollo jublar när de ser tillbaka på årets sommar.

– Vi har sålt den kapacitet vi har haft och fått bra betalt. Volymmässigt ligger vi 17 procent över fjolårets sommarmånader, säger Peter Browall, Sverigechef på Apollo.

TUI:s Nordenchef Alexander Huber är också nöjd.

– Sommaren 2017 ser ut att bli den bästa någonsin volymmässigt och en av de mest lönsamma, säger han och pekar på flera faktorer som varit gynnsamma den här sommaren.

– För branschen som helhet var förstås vädret perfekt. Dessutom var det lugnt i omvärlden i juni och juli, med undantag för jordbävning på Kos. För vår egen del ser vi också att skiftet till TUI börjar ge effekt. Vi har synts mycket i medierna och vi har breddat utbudet med flexibla och dynamiskt paketerade resor. Vår digitala lösning är också bättre nu, den leder lättare till den produkt kunden söker. Vi ser en positiv trend i att de digitala besöken leder till avslut, säger han.

Privatresebyråerna är lika glada som charterbolagen. Tickets sommarförsäljning (juni-augusti) ökade med 9,4 procent jämfört med i fjol och Resia skriver i ett mejl till Travel News att ”försäljningsutvecklingen hela sommaren och inför hösten/vintern är positiv och bättre än föregående år.”

Det är främst Grekland och Spanien med Mallorca som draglok som har lockat svenskar den här sommaren. Även Kroatien har gått starkt enligt samlade rapporter från charterbolagen och privatresebyråerna. Längre ner i bokningslistan syns tecken på att de senaste årens stora sorgebarn Turkiet kanske börjar se ljuset i tunneln. Efter fjolårets stora överkapacitet på resor till landet drog charterbolagen ner kraftigt på utbudet inför den här sommaren. Apollo halverade Turkietvolymerna och Ving minskade med 60 procent, och båda har sålt slut. Hos TUI, som också drog ner antalet Turkietresor inför årets sommar, fick man till och med lägga till ny kapacitet.

– Turkiet tog fart efter midsommar men eftersom det var god tillgång på hotellkapacitet så det var lätt att få rätt hotell när vi behövde öka. Det ser ut som utvecklingen för Turkiet håller i sig även i höst, säger Alexander Huber.

Resorna till Turkiet lyfter även på koncernnivå. I TUI-gruppens senaste kvartalsrapport som kom i början av augusti skrev vd:n Fritz Joussen att arrangören ser ”ganska positivt på Turkiet” och att man ”inte bara ser en stabiliserad efterfrågan och inte bara att ryssarna är på väg tillbaka, utan också en ökad efterfrågan i Europa. Så var verkligen inte fallet för TUI tidigare i år”.

Även Thomas Cook-gruppen där Ving ingår ser ett ökat intresse för Turkiet.

”Vi har sett en fortsatt återhämtning i efterfrågan på Turkiet”, skriver Thomas Cooks vd Peter Fankhauser i senaste rapporten som kom i slutet av juli.

Sommarens högtryck i resefabriken verkar hålla i sig även i höst och vinter. Apollo ligger enligt Peter Browall 17 procent upp i antal sålda resor resten av året. Johnny Nilsen på Ving säger att antalet osålda resor inför hösten och vintern är mindre än hälften jämfört med 2016. Alexander Huber ser också framtiden an med tillförsikt.

– Vi har haft stor efterfrågan på höst och vinterresor sedan i våras. Och nu har det ökat ännu mer. Det är stort drag efter resor.

 

HOTELL: Bra betalt för rummen
Sommaren började med fortsatt hög men ändå något försämrad beläggning i storstäderna. I Stockholm landade beläggningsgraden på 78,9 procent i juni, vilket var en minskning med 1,7 procentenheter jämfört med samma månad ifjol. I Göteborg nådde hotellen i juni en beläggning på 75 procent (-3,8) och i Malmö 73,7 (-3,1 procent), enligt statistik från Visita.
Årets första sommarmånad innebar dock ökade snittpriser för de tre storstäderna, +6,2 procent i Stockholm, +8,6 procent i Göteborg och +0,5 i Malmö. Även revpar lyfte i Stockholm och Malmö, +4,4 procentenheter i båda städerna, medan Malmö fick se en nedgång med 2,6 procentenheter i juni.
I riket som helhet låg beläggningsgraden på 62,2 procent i juni (+1 procent). Snittpriset ökade med 4,5 procent och revpar med 5,6 procentenheter.
– Det är privatresandet som står för tillväxten, säger Björn Arnek, branschekonom på Visita.

Sett till hela första halvåret har Göteborg lyckats öka beläggningen till 68 procent (+2,8 procentenheter), medan både Stockholm och Malmö backar något (-0,2 respektive -1,6 procentenheter). Snittpriset ökar dock i de tre städerna medan revpar gick upp i Stockholm och Göteborg (+2,8 och +3,2) och backade i Malmö (-1,3).
I riket som helhet steg revpar med 4,2 procentenheter under årets första sex månader. Även snittpris (+2,2 procent) och beläggningen (+2 procentenheter till 55 procent) lyfte första halvåret.

 

CAMPING: Okej sommar trots regn
Det dåliga sommarvädret har inte gynnat de svenska campinganläggningarna. Men någon katastrofsommar har det ändå inte varit, enligt Lars Isacsson, vd för Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksförbund.
– Juli är vår huvudsäsong och bokar generellt fullt i förtid innan man vet hur vädret blir. Så har det varit i år också. Vi har också många campare som åker på semester oavsett väder varje år, säger han.

Men bilden är geografiskt splittrad.
–Vädret har varit värre i norr så där har det varit tuffare. Regn och rusk tar ner humöret och folk tog därför inte de där extra dagarna på campinganläggningarna i norr.
Dåligt väder sänker dessutom konsumtionen även på fullbokade campingplatser.
– Folk köper inte den där glassen eller läsken när det regnar, utan de gör utflykter i stället. Det påverkar intäkterna negativt.
Lars Isacsson menar att hösten kan bli mer lidande av det dåliga sommarvädret än vad högsäsongen blev.
– Vi har mer spontancamping efter sommaren. Det känns som den kan bli lidande i år.

 

FLYG: Luftunder vingarna
Antalet passagerare på Swedavias flygplatser ökade under sommarmånaderna jämfört med samma period i fjol. I juni flög 3,9 människor till eller från Swedavias flygplatser, en ökning med 9 procent jämfört med samma period förra året.
Utrikesresandet ökade mest, plus 11 procent till 2,8 miljoner passagerare. Inrikesresandet lyfte med 7 procent till 1 172 000 resenärer jämfört med juni ifjol.
Tillväxten i antal passagerare fortsatte i juli då 3,9 miljoner människor flög till eller från Swedavias flygplatser. I juli svarade inrikesflyget för en 5-procentig ökning till 360 000 passagerare. Utrikesflyget ökade med 9 procent till 2,56 miljoner passagerare.

En förklaring till utrikesflygets tillväxt är att flera nya året runt-linjer etablerades från Arlanda under våren. SAS drog igång direktflyg till Stuttgart, Krakow och München i mars, Easyjet startade direktflyg till London och Milano i mars och i april gjorde Monarch Airlines entré med tre nya linjer – Manchester, Birmingham och London. I maj lanserade dessutom Singapore Airlines sin linje från Arlanda till Singapore via Moskva.

SAS, som i år satsade på sommarlinjer till Ibiza och Lissabon, kan glädjas åt att 2,8 miljoner passagerare flög med bolaget i juli. Det är inte bara en ökning med 2,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, utan också fler passagerare än någonsin för en julimånad.
Tillväxten var enligt SAS störst på de europeiska linjerna (+ 15 procent), mycket tack vare ett ökat fritidsresande. I juni månad ökade SAS passagerarvolym med 4 procent till 2,9 miljoner.

Även Norwegian satte rekord i sommar när antalet passagerare i juli landade på 3,4 miljoner. Det var nämligen inte bara 15 procent fler än samma månad förra året, utan också det högsta antalet passagerare bolaget haft under en enskild månad.
I juni flög 3,1 passagerare med Norwegian i juni. Det var 10 procent fler än samma månad i fjol.