Annons:

Chockbesked för svenska nöjesparker – ”helt overkligt”

Varken Gröna Lund, Liseberg, eller någon annan nöjespark får öppna i sommar. Det beskedet kom från regeringen i dag. Nöjesparkerna räknar nu med att tappa miljarder, och att tusentals jobb går förlorade.

Max 50 personer får samlas i allmänna sammankomster. Många hade hoppats på undantag för nöjesparkerna, men några sådana blir det inte under sommaren, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

”Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka. Och vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige.”

Han hänvisar till Folkhälsomyndigheten som anser att man inte ska ändra i förordningen om max 50 personer.

Nöjesparkers tivolinöjen faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gör att exempelvis Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland håller stängt medan Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, och Furuvik till viss del håller öppet.

Är smittrisken större i nöjesparker än på fullbelagda stränder?

”Det är många verksamheter som omfattas av den här begränsningen. Det kan vara badland, konserter, demonstrationer och allsvenskan. Många grupper har velat ha undantag”, säger Mikael Damberg.

Är ni inte oroade för att detta kan bli ekonomisk dödsstöt för nöjesparker?

”Vi har genomfört ett stort ekonomiskt stödpaket för att fånga upp många verksamheter som drabbas. Det är klart att vi förstår att det här är sektorer som under hela pandemin lidit svårt på grund av gränsen på 50 personer.”

För Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland, får beskedet enorma konsekvenser. Koncernchef Christer Fogelmarck beskriver det som ”helt overkligt”.

”I takt med att samhällen öppnar upp allt mer har vi under lång tid förberett oss på att öppna med begränsningar i linje med rekommendationerna, precis som det gjorts i grannländerna. Jag har verkligen trott på att vi ska få öppna”, säger han.

”Tankarna går till de tusentals ungdomar som nu inte kommer få sina sommarjobb.”

Koncernen räknar nu med att under året tappa en miljard i omsättning.

Inrikesministerns motivering, att ”de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka”, ger han inte mycket för.

”Varför ska vissa ges lättnader och andra inte? Varför är det okej att sitta och trängas på ett flygplan eller på stranden, eller resa runt i landet, men inte att gå in på en anpassad parkverksamhet”, säger Christer Fogelmarck.

Förvånande, frustrerande och ledsamt. Så summerar Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, beskedet.

”Det slår enormt hårt mot vår ekonomi. Sommaren och högsäsongen är då vi drar in nästan hela årets omsättning. Det får enorma konsekvenser. även om vi har en väldigt stabil ekonomi i grunden så blir det smärtsamt för oss”, säger hon.

Liseberg varslade redan i maj 95 av sina cirka 400 fast anställda. Tre fjärdedelar av personalstyrkan är korttidspermitterad och rekryteringen av säsongsanställd personal inför sommaren har lagts på is.

Beskedet var inte vad ledningen på Liseberg väntade sig. Under våren och försommaren har man, i väntan på ett besked, riskanalyserat verksamheten och vidtagit en rad åtgärder för att minska smittorisken. Allt ifrån färre besökare till digitala köer och olika hygienåtgärder.

”Vi har vidtagit enorma åtgärder och anser att vi kan öppna på ett säkert sätt. Alla andra länder i Europa har en öppningsplan för nöjesparkerna, vi tänkte nog att även vi kunde få ett positivt besked. Det här var inte vad vi väntade oss”, säger Julia Vasilis.

Beskedet ger en enorm effekt på orter där parkerna är en motor i den lokala turistnäringen, enligt Visitas vd Jonas Siljhammar

”Det är en otrolig besvikelse. Inrikesministern måste noga förklara varför man inte har lyssnat på nöjesparkerna, som har förklarat hur de kan hålla öppet med fler än 50 personer och hålla säkra distanser mellan människor”, säger Jonas Siljhammar.

Kommentarer är stängda.