Annons:

Annons:

Detta gäller för resande i Europa just nu

Från onsdag öppnar Italien landet för både turister inom EU och för regionalt resande i landet. Gradvis häver EU:s turistmagneter sina gränsrestriktioner, men i flera länder är svenskar fortsatt svartlistade.

Resande till EU-länder i sommar

Grekland öppnar flygplatser för tursim från 29 länder den 15 juni. För svenskar som reser från Stockholm gäller 7 dagars karantän.

Spanien upphäver karantänkravet för internationella besökare den 1 juli.

Italien slopar kravet på karantän från besökare från EU-länder och Schengen från och med 3 juni.

Frankrike har meddelat man man gradvis ska släppa på restriktionerna. Från 15 juni är gränserna öppna för turister från Tyskland och Schweiz.

Schweiz öppnar också gränserna den 15 juni, och då enbart för turister från Frankrike, Tyskland och Österrike.

Portugal, som klarat sig betydligt lindrigare än Spanien, öppnar sina gränser den 15 juni för turister. Hälsokontroller på flygplatserna väntar för inresande, men inte karantän.

Cypern välkomnar turister från ett antal ”lågriskländer” från den 9 juni, bland annat från Tyskland, Grekland och Malta. För svenskar är gränserna fortsatt stängda.

Kroatien öppnade sina gränser den 28 maj för turister från tio EU-länder. Svenskar är välkomna till Kroatien om de kan uppvisa bokningsbekräftelse på sitt semesterboende.

Obs! För svenskar gäller UD:s reseavrådan till och med den 15 juli.

35 kommentarer

 1. Peter Svensson: Hej, Informationen om Kroatien stämmer tyvärr inte så även svenskar är välkomna så länge man kan uppvisa en bokningsbekräftelse på boende eller likande. samma gäller för affärsresor.
 2. Anonym: Gäller att UD hänger med nu och uppdaterar så att vi får resa till länder som tar emot oss. Det vore ju befängt om UD och FMH på något vis i någon sorts skyddande manér vill hålla oss hemma.
 3. Lasse: Hej Det är en rekommendation ifrån UD inte ett förbud att resa ut ifrån Sverige.
 4. Kristin: Jo, fast en rekommendation från en myndighet är ju inget man ska strunta i..."– Allmänna råd är inte detsamma som om min kompis rekommenderar mig att läsa en viss bok, vilket jag inte alls måste göra. Allmänna råd och rekommendationer är skarpa till sin karaktär. De måste man följa, säger Åsa Holmér, terminolog vid Språkrådet."
 5. Zyta: Vad gäller för Kroatien? Kan man boka en resa eller skall man avvakta ?
  • Reporter: Uppdaterad info om Kroatien. https://www.travelnews.se/turism/sa-ska-kroatien-oppna-upp-for-svenskar/
 6. Anonym: Lasse - rekommendationen om avråda. gör att ex många försäkringar inte gäller. Den måste hävas innan en svensk ska kunna resa normalt.
 7. Adrian: Kan man resa från Serbien till Sverige
 8. Undrande: Kan man åka på semester till Finland från Sverige som finsk medborgare?
 9. Sofia: Hej, varför missar man alltid att rapportera om Bulgarien som är ett EU-land där många svenskar semestrar vid Svarta Havet? Vad gäller där?
 10. Jonas: Bil semester i Europa, är det möjligt ? Tar man exempelvis färja från Sverige till Tyskland ( för att undvika Danmark ), kommer man in i Tyskland då och vidare till Frankrike ? Tänkte åka 11 juli, men kan ju vänta till 15 juli om det skulle hjälpa.
 11. Anonym: Det kan du vist utan problem min vän
 12. Nisse: Jonas. Du har rätt att åka genom Danmark om du ska vidare söderut. Men du får inte övernatta i Danmark
 13. Jonas: Nisse, så inga problem vid gränsövergångar till Tyskland och Frankrike då ( kanske passerar via Holland och Belgien då Normadie är ett av målen ) ?
 14. Vera: Svar till Peter Svensson! Information angående vistelse i Kroacien stämmer ricktig brå,se som Vigo säger.Det gäller dok inte bara Svenskar som ska uppvisa sin boende utan even Kroater.Så ingen behöver känna sig diskriminerad ,som exempelvis i Cyper. Man måste endå bo nåstans så¨vard liger problemet. Dem lanserar even apen så turister kann registrera sin vistelse i förväg. Meningen med deta är vad jag förstor,att dem skall lätare informera turister vid faran.
 15. S. P: Undrar vad är det som gäller om någon kommer ifrån Italien då, blir det quarantine eller nåt? Och vilken datum som gäller?
 16. Leo: Det blir komplext när man gör som Grekland, där avreseflygplatsen avgör om du hamnar i karantän eller inte. Det blir en balansgång för resebolagen och ett orosmoment för resenären också om vad som faktiskt gäller ,om de som bokat med avresa från Sthlm ska avbokas och få pengarna tillbaka eller spendera resan som kanske bara är 1 vecka, i karantän. Då är det bättre att man isåfall gör som Cypern och inte tillåter några Svenskar alls
 17. Anonym: Man kan resa till Finland som finländsk medborgare, besök finska UDs eller gränsbevakningens hemsida. Har du dessutom närstående släkt eller fastighet i Finland som behöver renoveras är även det giltiga skäl att resa till Finland.
 18. Zarko Jerat: Appen som underlättar inresa i Kroatien. Ingen vänta på gränsen. Entercroatien.mup.hr Fins på Engelska och Kroatiskan inom kort kommer på flera språk. Fyll i , skicka med e-post inom kort får man bekräftelse att dem har mottagit Email.
 19. Dominique-Anthony: Hej! Kan man bila genom Europa till kroatien, Tyskland, Österrike, Slovenien, Kroatien? Jag har bokat hotell i Kroatien och har bevis på boende! Tack :D
 20. Erik: Hur ser det ut med resor till och från USA? När tror ni att det kommer vara möjligt att ta emot besök eller eventuellt resa dit?
 21. Fredde: Även jag har funderingar på Europaresor med bil. Danmark får man köra igenom som svensk, utan att övernatta. Eller tar man nattbåten Trelleborg/Rostock. Helt perfekt! Tyskland öppet - bara att köra på! Till Italien krävs ett besked från Österrike, eller att Schweiz öppnar fler länder, däribland Sverige. Till Portugal krävs att Frankrike öppnar för fler länder, bl.a. Sverige. Sen är det bara att köra på! Detta då Spanien och Portugal är öppet när jag har semester.
 22. Dominique-Anthony: Hur är det med, Österrike, Slovenien? Får man köra igenom dessa länder om man ska ner till Kroatien?
  • Reporter: För senaste information från ambassaderna besök swedenabroad.se. Sedan samlar openupforbusiness.com även information om många länder i världen.
 23. Glenn: Får jag köra personbil från Sverige via Danmark till Tyskland och tillbaka samma dag?
 24. Johan: Vi (2 vuxna och 2 barn) har hus i Frankrike och färjebiljett från Göteborg till Kiel den 18/6. Kommer vi att bli insläppta i Tyskland och kommer vi att kunna övernatta i Tyskland för fortsatt resa till Frankrike?
 25. Milo: Är det ok att bila Sverige Danmark Tyskland Frankrike Spanien som det ser ut nu? Tänkte köra i början av juli mvh milo
 26. Miki: Hur är det i Tyskland? Om man bara ska göra transit, t.ex jag ska köra till Serbien. Och skall då köra genom danmark, tyskland, tjeckien, slovakien, Ungern, rumänien. Läste om att tyskarna inte tar emot svenska turister. Men transit kan dom väll inte neka om man bara skall göra igenom?
 27. anonym: Undrar om man kan bila från Sverige till Kosovo
 28. JW: Någon som har koll på om det är ok att bila Sverige Danmark Tyskland Frankrike Spanien i början av juli när Spanien öppnar upp? Tycker man får olika besked från ambassader/konsulat, swedenabroad etc. Man önskar att det fanns "en" samlingssida där länderna rapporterar senaste nytt... någon som känner till en sån sida?
 29. Anonym: Någon som vet hur det är att åka till Tyskland och bordershop över dagen den 15 juni? får man då köra via Danmark och in i Tyskland för att sen vända och åka hem?
 30. Anja: Jag behöver köra bil från Sverige till Holland. Får jag köra bil till Holland eller stoppas jag vid gränsen?
 31. Andre: Jag behöver bila srån sverige till spanien till min lägenhet där. Har tänkt att ta färjan från trelleborg till tyskland och sedan köra genom tyskland och frankrike till spanien.... Jag vet inte om detta ska gå.... Är det någon som kan ge info om detta kan vara realistiskt att genomföra från 15:e Juli?
 32. Marielouise: Vore toppen om ni kan klargöra vad som gäller för bilresa transit genom Tyskland? All information är luddig! Får man köra transit genom Tyskland (till Italien) utan att uppvisa negativ Covid-19 test?
 33. Ann-Charlotte: Får man bila från Sverige till Italien slutet juli? Eller är det problem från Tyskland. Är transit gm Danmark o Tyskland ok, får man övernatta i Tyskland?

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.