Annons:

Annons:

Analys av tiotalet: ”Svenskt flyg är världsledande med sin fossilfria färdplan”

Vad hände egentligen under tiotalet? Travel News har frågat ett antal profiler i reseindustrin. Vi redovisar svaren löpande fram till den 31/12 2019. Sjätte och sista person att svara är Fredrik Kämpfe på Svenskt flyg. Nedan hittar du även tidigare svar från Stephan Ekbergh på Travelstart.com, Erika Charbonnel på Kairos Future, Charlotte Hombergh Jacobsson på Norwegian, Lotten Fowler på SBTA, och Therese Agerberth på Secret Escape.

Fredrik Kämpfe, Svenskt flyg

Foto: David Karnå

Fredrik, det är bara några dagar kvar av tiotalet. Vad var den enskilt viktigaste händelsen i flyg- eller reseindustrin som du ser det?

Jag skulle nog säga att Isländska vulkanen Eyjafjallajökull’s utbrott 2010 med askmolnskrisen som stängde luftrummet över Europa var en händelse som lämnade djupa spår för luftfarten i Europa. När luftrummen stängdes ette efter ett och flygplanen stannade på marken insåg vi hur sårbara vi är när transportsystemet inte fungerar. Samtidigt visade krisen hur bra människor reagerar på oförutsedda händelser och tar hand om varandra, äppnar sina hem för varandra och erbjuder skjuts etc. Flygsäkerhetsmyndigheterna insåg även hur viktigt det är att informationsutbytet med andra myndigheter och forskningsorganisationer är för att alla har rätt information tillgänglig i rätt tid för att kunna fatta korrekta beslut.

 Vilka andra händelser från 2010-talet skule du vilja lyfta fram, Fredrik?

 Jag skulle säga att flygets erkänt små marginaler och stenhårda konkurrens har verkligen visat sig under 2010-talet med väldigt många flygbolagskonkurser. Konkurser som AirBerlin, NextJet, FlyBMI, FlyME, Monarch, Spanair, Niki, Batavia Air och senast Thomas Cook vittnar om en bransch som har svårt att uppnå lönsamhet. Det är en flygmarknad med stora utmaningar och många experter inklusive jag själv tror att vi kommer se flera konsolideringar bland Europeiska flygbolag under det nästa årtiondet för att uppnå större lönsamhet.

 Samtidigt innebar de sista åren av decenniet ett ännu starkare fokus på hållbarhetsfrågorna för flyget precis som för alla andra transportslag. Flyget blir allt effektivare och CO2 utsläppen har minskat med mer än 50 procent sedan 1990 och en stor del av förbättringen har skett under 2010-talet då flygindustrin har uppnått en årlig bränsleeffektivisering på 2.3 procent sedan 2009, vilket är cirka 0.8 procent bättre än flygindustrins globala mål antaget av IATA redan 2008. Flygbolagen har investerat enorma pengar i nya flygplan under 2010-talet och nya modeller med ca 25 procent lägre bränsleförbrukning har tagit till skyarna under 2010-talet bla Boeing 787 Dreamliner som introducerades i oktober 2010 och Airbus A350 XWB som tog till skyarna 2015 för kommersiell trafik.

HEART Aerospace första flygplan ES-19.

Även i Sverige har det hänt stora saker på tillverkningsfronten. Svenska företaget Blackwing Sweden började tillverka sitt ultralättaflygplan Blackwing 600 och i Göteborg startades 2019 svenska HEART Aerospace för att bygga eldrivna passagerarflygplan för regionala transporter. HEART’s första flygplan ES-19 ska ta 19 passagerare och kunna flyga sträckor upp till 400 km på batterier, tillräckligt för att trafikera en tredjedel av inrikestrafiken i Sverige. Målet är att flygplanet ska vara certifierat för passagerartrafik 2025. Hela världen intresserar sig för detta flygplan.

Sen vill jag lyfta fram att svenska flygindustrin under 2010-talet tog världsledningen med sin fossilfria färdplan från 2018 med målet att inrikesflyget ska vara fossilfritt 2030 och allt flyg som lyfter från Sverige fossilfritt 2045. Ett starkt fokus på biojet och elektrifiering ska ta oss in i framtidens flyg och det är ju rätt häftigt att biojetbränslet som behövs kan vi producera med hjälp av restavfallet från vår egen skogsindustri samt att även elflygplanen ska byggas här. Snacka om att svenska flygindustrin satsar på framtidens hållbarare flyg!

 Vi kan inte lämna 2010-talet utan att nämna några av de större flygolyckorna som färgat flyget för gott. Malaysia Airlines Flight 370 (MH370) försvann spårlöst den 8 mars 2014 och Malaysia Airlines flight 17 (MH17) sköts ner den 17 juli 2014 över konflikthärden i Ukraina. Båda dessa tragedier sysselsätter fortfarande det internationella flyget då man dels arbetar med att få bättre spårning av flygplan som flyger över hav och annan oändlig terräng, dels hur vi bättre ska kunna få fram (och dela) fakta om oroliga områden i världen som kan äventyra flygsäkerheten. Det två flygolyckorna med flygplanet Boeing 737MAX som sattes i trafik 2017 måste också nämnas. Den 29 oktober 2018 havererade Lion Air Flight 610 i Javasjön och den 10 mars 2019 störtade Ethiopian Airlines Flight 302Etiopien. Flygplanet 737MAX har sedan dess haft flygförbud och tillverkaren Boeing kämpar fortfarande med följderna av olyckorna; nyss fick till exempel Boeing’s VD:s sparken! Med flera hundra Boeing 737MAX flygplan stående på marken har väldigt många flygbolag drabbats av stora ökade kostnader eller linjeneddragningar och det har vi även känt av i Sverige när RyanAir nyligen beslutat lägga ner sin bas på Stockholm-Skavsta flygplats. Trots dessa olyckor blir flygsäkerheten ständigt bättre. Sedan 1997 har flygindustrin lyckats reducera antalet olyckor med dödlig utgång med ca 80 procent och det ser ut som att 2010-talet kommer bli det säkraste flygdecenniet hittills. Det förtjänar definitivt att nämnas.

SAS Vd Rickard Gustafson.

Några personer kommer alltid vara starkt förknippade med detta årtionde, vill du skriva en mening om de personer som berört dig extra mycket. 

För flyg- och resebranschen är Rickard Gustafsson, SAS VD, en av 2010-talets starkaste namn. Han har mer än många andra arbetat enträget för Skandinavien och för våra förbindelser sedan han tog över 2011. Från krisen 2012 då SAS kom stärkta ut som bolag, ända fram till idag. Under hans ledarskap har SAS  gått mot en modern och miljövänlig enhetsflotta och vänt förlust till vinst. Detta under en tid då många flygbolag i Europa gått i konkurs.

På internet har det hänt mycket, vad har följande saker betytt enligt dig?
Öppenhet – internet har flyttat makten ut till alla oss: När det gäller flyg, har vi alla numera tillgång till bokningssystem i våra mobiler och är våra egna resebyråer. Det är en smärre revolution faktiskt att vi kan jämföra priser och boka så enkelt som vi kan göra idag.

Flightradar24: En fantastisk app som verkligen marscherat fram under 2010-talet och som gör att vi alla kan se nästan exakt vad som händer i luften ovanför oss. Och appen är svensk!

Vilka podcast lyssnar du på?
Jag lyssnar gärna på P3 dokumentärer, och historia, helst när jag kör långt i bil med min familj.

Till sist, vem önskar du ett gott nytt år i reseindustrin?

Ett gott nytt år vill jag skicka till Anders Forslund, VD på svenska elflygplanstillverkaren Heart Aerospace, och hans team som nu sakta men säkert växer. Sverige behöver fler visionärer som skapar framtidens sätt att resa. Tänka sig: snart kommer vi återigen ha en produktion av civila flygplan i Sverige och de nya flygplanen kommer släppa ut NOLL koldioxid 😊

Fredrik Kämpfe, Transportföretagen Svenska Flygbranschen

***************

Stephan Ekbergh, Travelstart.com

Några personer kommer alltid vara starkt förknippade med detta årtionde, vill du skriva en mening om de personer som berört dig extra mycket. 

Donald Trump, Hands on, en murbräcka som på ett par år tillintetgjort mycket av vad etablissemanget byggt under tjugo år och samtidigt banat vägen för hur världen kommer se ut de närmaste tio åren. Fascinerande/underhållande/pinsam/missförstådd allt på samma gång. Har slagit sönder mainstream medias maktbas, eller kraftigt försvagat den.

Säger det som många tänker. En 70 åring som bättre än andra förstår samtiden och tekniken. En riktig antipolitiker, usel kommunikatör, men får saker gjort.

Petter Stordalen, inspirerande, tänker stort, en visionär och showman.

Greta Thunberg, jag är klimatoptimist. Tror på klimatförändring, men tror inte på klimatkollaps. Menar att vi måste ta hand om moder jord, det är vårt ansvar. Orkar inte med klimatmaffian och det politiskt korrekta spelet som pågår oavsett vilken form det kommer i. Greta som språkrör absolut, men hennes tal i FN gjorde mig illamående.

Bjørn Kjos, börjar med siffrorna, gasar i kriser. Har visat att det funkar med low cost long haul.  Visa återigen att man kan göra något riktigt stort från ett litet land. Bravo. Stor inspiration.

Vem har vi glömt?

Elon Musk, börjar med tekniken först och gör om bilindustrin. Drömmer om att göra oss till  ett interplanetary species. Stort, inspirerande på ett plan som jag inte varit med om någonsin. Kanske den mest inspirerande innovatören sedan Edison. Säger vad han tänker. Freespirit. Kanske den man jag beundrar mest i affärsvärlden.

Koos Becker, fd vd för Naspers, Sydafrika. Världens femte största internet bolag sitter i Kapstaden. Gjorde om ett gammalt trött print media bolag till ett av världens mäktigaste internet bolag genom att investera 50M$ i en startup som heter 10cents i Kina som tillsammans med Alibababa är ett av de mäktigaste bolagen i Kina. Naspers har sedan dess blivit den mest aktiva investeraren i tech bolag runt om i emerging markets. Intressant att två av de mest framstående personlighterna i travel båda är Norrmän, Skandinaviens Cowboys. No Guts No Glory

På internet har det hänt mycket, vad har följande saker betytt enligt dig? (Skriv en mening.)

Google Maps

Använder dagligen, slippa sitta i köer, äntligen kan man hitta, Fattar inte hur man hittade förr.

Instagram

Vi läser mindre och bedömer allt av hur det ser ut. Makalöst bra service. Kommer ersätta Facebook eftersom ingen orkar skriva eller läsa. Personligen betyder det ingenting.

Tiktok

Galen service, men jag brukar citera filmen Back to the future “you guys might not be ready for it yet….. but your kids are going to love it…”

Airbnb

Tillsammans med Uber världen bästa service.

Tripadvisor

Sjukt dåligt. Har passerat best before date. Kommer inte överleva.

Skulle addera:

UBER

Förändrar stadskärnan. Förändrar hur vi reser korta avstånd. Disintermediate bilindustrin.

Betala med telefon (Wallets)/payments

Alla kommer betala med sin mobil inom några får år OCH några få stora wallets kommer ta över de flesta transaktionerna på Internet.

I Kina, Indien och Japan använder folk inte sök längre, man använder sina wallets och gör sin business där.

Kommer att bli samma över hela världen. Push payments kommer bli lika stort bitcoin/blockchain.

Det nya internet? Reglerings problem och andra hicks ups. Startat av genier och halv skurkar funnit kommersiell relevans i the dark web. Det har alla ingredienser för att bli global framgång under 2020.

Vilka podcast lyssnar du på?

Rolling stone magazine

Misslyckade affärer

How did i get here, Phocuswire

Travel News

Jordan Petersens podcast

Sermon of the week, Bethel Church

och en massa andra. Fast oerhört svårt att hitta podcasts som håller under längre tider.

Bäst podcasts görs av riktiga journalister. Det mesta är noice

Stephan Ekbergh, Travelstart.com

******************

Erika Charbonnel på Kairos Future

Det är bara några dagar kvar av tiotalet. Vad var den viktigaste händelsen i reseindustrin?

Turismen förlorar oskulden – turismen blir boven i klimatdebatten och bidar till överturism. Turister blir mål för terrorism (Tunisien, Nice, Turkiet).

Digitalisering och automation förändrar våra beteenden-  smartphones och appar ändrar sättet vi inspireras, söker information och bokar. Plattformsekonomin möjliggör nya affärsmodeller som AirBnB.

Turism Sveriges nya basnäring – en nationell strategi och början till ett mer strukturerat grep kring den svenska besöksnäringen har påbörjats under detta 10-tal.

Några personer kommer alltid vara starkt förknippade med detta årtionde, vill du skriva en mening om de personer som berört dig extra mycket. 

Greta Thunberg – är en stark symbol för Sverige och för en ny generation med nya värderingar.

På internet har det hänt mycket, vad har följande saker betytt enligt dig? Skriv en mening.

Google Maps – Google håller på att lägga ett pussel där bitarna innehåller allt som en resenär kan behöva före, under och efter sin resa…fortsättning följer.

Vilka podcast lyssnar du på? 

Framtidsstudion av Kairos Future.

Till sist, vem vill önskar gott nytt år i reseindustrin?

Hela denna härliga, viktiga näringen som bidrar på så många sätt till att få människor att mötas och att vidga våra vyer.

Erika Charbonnel på Kairos Future, hon är en av talarna på 2020 års upplaga av Grand Travel Award.

*********************************

Charlotte Hombergh Jacobsson på Norwegian.

Norwegian flyg

Det är bara några dagar kvar av tiotalet. Vad var de viktigaste händelserna i reseindustrin?

Flygplanen har utvecklats otroligt mycket och har blivit extremt mycket mer bränsleeffektiva med betydligt lägre utsläpp.

Stockholm Arlanda hade runt 2015 extremt många interkontinentala linjer, men flygskam och framförallt dålig flygpolitik har gjort det svårt för de flesta av dessa linjer att vara kvar. Både SAS och Norwegian hade många långlinjer från Arlanda som nu har flyttats till andra länder (till CPH för SAS del) och LGW och OSL för Norwegians del.

Flyget pekas felaktigt ut som den bransch med stört miljöpåverkan – i verkligheten står flyget enbart för 2 procent av de globala utsläppen. Jämför med köttproduktionen, all internetuppkoppling, klädproduktion etc med betydligt högre utsläpp.

Några personer kommer alltid vara starkt förknippade med detta årtionde, vill du skriva en mening om de personer som berört dig extra mycket.

Bjørn Kjos – har revolutionerat flygbranschen och gjort det möjligt för fler att ha råd att resa. Han hade stora planer på Stockholm Arlanda som långdistanshub mellan USA och Asien men varken politiker eller Swedavia var intresserade av att samarbeta kring denna fantastiska möjlighet. Resultatet har istället blivit färre linjer, minskad kapacitet samt att alla Norwegians långlinjer har försvunnit.

På internet har det hänt mycket, vad har följande saker betytt enligt dig? 

Både bra och dåliga saker med internet.

Det  mesta är såklart bra och gör livet enklare genom att man alltid kan jobba oavsett var man befinner sig, man kan snabbt kolla upp fakta som man har glädje av både i jobbet och privat.

Internet har även gjort vårt samhälle säkrare med uppkopplade larm och kamerasystem etc.

Nackdelen är väl att dåliga saker har en tendens att sprida sig extremt snabbt – särskilt i sociala medier. Man borde vara med kritisk till alla ”fakta” som publiceras online.

Vilka podcast lyssnar du på?

SvD:s ledarredaktions podcast

Till sist, vem vill önskar gott nytt år i reseindustrin?

Viggo Cavling som har kommit in som en frisk fläkt i resebranschen och som med nya, färska ögon har en mer nyanserad bild av resebranschen.

Petter Stordalen som har gjort en fantastisk insats inom både hotell- och resebranschen. Är övertygad om att det var han som kom på att det nya flygbolaget skulle heta SunClass.

Charlotte Hombergh Jacobsson på Norwegian.

********************

Therese Agerberth på Secret Escape.

Vad var den viktigaste händelsen i reseindustrin?

Eyjafjallajökulls utbrott 2010 –  visade hur beroende vi blivit av flygtrafiken. Minns stories där flygresenärer var så desperata att de tog taxi från t ex Spanien till Sverige för att komma hem till nära och kära. Det som utbrotten förde med sig var nog en ödmjukhet och att man inte tar saker för givna.

Några personer kommer alltid vara starkt förknippade med detta årtionde, vill du skriva en mening om de personer som berört dig extra mycket. 
Greta Thunberg – har blivit en ikon världen över, och ingen har lyckats mer än henne att inspirera miljontals människor och makthavare att tillslut engagera sig för klimatet.

På internet har det hänt mycket, vad har följande saker betytt enligt dig? Skriv en mening. 

AI och VR – utvecklingen har redan börjar påverka människors liv i några inledande små steg. Det som är intressant för resebranschen är möjligheten att skräddarsy erbjudanden digitalt och att genom VR väcka intresse för en reseupplevelse som är svåra att beskriva i ord och bild.

Vilka podcast lyssnar du på?

P3 dokumentär.

Till sist, vem vill önskar gott nytt år i reseindustrin?  

Petter Stordalen – resebranchens rockstar! Ska bli spännande att se vad han planerar för 2020:)

Therese Agerberth på Secret Escape.

Lotten Fowler på SBTA:s svar:

Det är bara några dagar kvar av tiotalet. Vad var den viktigaste händelsen i reseindustrin?
Vulkanutbrottet 2010 på Island satte fokus på behovet av krisberedskap inom Travel management området. Det förstärktes sen i och med de, alltför många, terrorattackerna vi sett i Europa.

Foto: David Karnå

Några personer kommer alltid vara starkt förknippade med detta årtionde, vill du skriva en mening om de personer som berört dig extra mycket. 

Man kan ju bli berörd på ett både positivt och negativt sätt. Om jag börjar med det negativa så är framväxten av ”fake news” och hur internet och trollfabriker använts för att så misstro mellan människor något jag förknippar med det senaste årtiondet. Steve Bannon och Vladimir Putin får representera den utvecklingen.

På den positiva skalan väljer jag att lyfta fram Tysklands Angela Merkel, som stått för ett mänskligt, öppet och humant Europa i den värsta flyktingkrisen på många, många år.

På internet har det hänt mycket, vad har följande saker betytt enligt dig? Skriv en mening.

Google Maps. Jag kämpar med pilarna som inte visar vart jag ska, utan pekar i ett diffust väderstreck! Bring back papperskartan!

Instagram.  Konstaterar helt enkelt att jag är väldigt dålig på att ta bilder!

Tiktok. Absolut inget!

Airbnb. När man bott så mycket på hotell som jag gjort är det helt underbart att komma till en lägenhet i en ”levande stadsdel”. Men det lämpar sig kanske bäst för turistandet.

Tripadvisor  En ökad skepsis gentemot ställen med riktigt höga betyg – är de köpta?

Till sist, vem vill önskar gott nytt år i reseindustrin?

Kanske Fredrik Kämpfe på Transportföretagen/Svenskt Flyg, som kämpar för att öka engagemanget för framtidens hållbara flyg. Att vrida tillbaka klockan och den globala utvecklingen är inte realistiskt, utan vi måste framåt och Fredrik driver frågan med ”en dåres envishet”. Heja!

Lotten Fowler, SBTA.

Kommentarer är stängda.

Detur söker Nordic Sales Director
Sista ansökningsdag:
26 februari 2020