Annons:

Annons:

familj pa strand

”Enorm reslust” inför nästa chartervinter

Det råder stort tryck på charterresorna inför vintersäsongen 2021-22, rapporterar researrangörerna Ving och Tui. – Positiva vaccinsignaler och att många har fått sina semestrar inställda gör att det finns en enorm reslust, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef för Vinggruppen i Norden.

Stängda länder och reserestriktioner i spåren av coronapandemin har lett till ett historiskt uselt år för rese- och turismnäringen – men kanske kan en ljusning inför nästa års vintersäsong nu vara i sikte.

Efter att Vingresor i förra veckan släppte sin katalog inför vintersäsongen 2021-22 kan researrangören redovisa en nära nog fördubbling av antalet bokningar jämfört med samma period 2019.

”Ökad optimism”

Även Tui rapporterar att man under den gångna veckan sålt 50 procent fler resor inför vintersäsongen 2021-22 än man gjorde under samma vecka i fjol. Och Adam Györki, bolagets kommunikationschef, instämmer i att framtidstron bland resenärerna tycks öka.

– Generellt har vi kunnat se en ökad optimism bland svenskarna inför framtiden. Det är många fler som besöker vår sajt – och även de faktiska bokningarna ökar, säger han.

Även Adam Györki nämner de senaste veckornas nyheter på vaccinfronten som en möjlig orsak till ökningen av antalet bokningar.

– Antalet bokningar vad gäller kommande sommar är fortfarande lägre än under ett vanligt år, men vi ser nu hur de ökar ganska dramatiskt från vecka till vecka. Och det såg vi efter nyheten att ett vaccin snart är här – vilket uppenbarligen triggar folk att boka utlandsresor.

Annorlunda julhelg

Under julhelgen brukar den spanska ögruppen Kanarieöarna vara ett klassiskt resmål för de svenska charterresenärerna, men i år ser läget, av lättförklarliga skäl, annorlunda ut, enligt Fredrik Henriksson på Ving.

– Just nu är det så klart lägre volymer vad gäller dels de vinterresor vi har haft och de vi har inplanerade, men tittar vi på våra julavgångar är de fullbokade. Men volymerna uppgår ändå bara till 25 procent av de vanliga.

Även Adam Györki från Tui instämmer i lägesbilden inför julhelgen.

– Jag tycker att man ska vara ärlig och säga att årets jul inte går att jämföra med ett vanligt år. Vi befinner oss mitt i en pandemi, där inget är som vanligt. De flyg vi har – och de hotell som är öppna – är fullbokade, men det finns väldigt få avgångar jämfört med ett normalår.

4 kommentarer

  1. Erik: Knappast katalogens lansering som var den bidragande orsaken. Så många resenärer står redo för att ge sig ut och resa igen. Behövs varken dyra reklamkampanjer eller kataloger för att folk ska börja resa igen.
  2. Anonym: Det blir inte ett normalt år nästa år 2021, förstår människor inte detta. Hela världen kommer inte att vara vaccinerade nästa år. Vi vet ju inte heller hur länge vaccinen skyddar.
  3. Realisten: Alla i Norden är vaccinerade i slutet av april. Så därför har nordiska charterresenärer inget att frukta. Från 1 juni är det business as usual och vintern 2021-22 blir urstark.
  4. Anonym: Realisten saknar verklighetsförankring och försöker snarast få i gång människor utan att bry sig om dem.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.