Annons:

Annons:

EU-toppar ense: Vaccinpass kan bli klart till sommaren

EU har enats om att skapa ett gemensamt digitalt vaccinpass för att kunna lätta på reserestriktionerna. Det har regeringscheferna för unionens medlemsstater kommit fram till på EU-toppmötet, rapporterar Politico. Men EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfter fram att det fortfarande kvarstår ett antal tekniska, vetenskapliga och politiska hinder för att få till ett gemensamt vaccinpass.

Bland annat nämner hon svårigheter att få ledarna att enas om exakt hur passet ska utformas och vad det ska kunna användas till. Hon tror att ett vaccinpass kan vara klart tidigast om tre månader.

På en digital pressträff efter dagens videotoppmöte i Europeiska rådet konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) att det är ”problematiskt att vaccinleveranser ställts in” och att det inom EU råder stor frustration kring detta.

– Samtidigt ska man komma ihåg att vi fått fram vaccin mycket snabbare än någon trott, säger han.

Löfven fick också frågor om planerna på ett europeiskt vaccinpass, som enligt förhoppningarna eventuellt kan finnas på plats till sommaren.

– Det är en ambition att få intygen klara så snabbt som möjligt, men det återstår om det ska ingå speciella rättigheter om man har ett bevis på att man är vaccinerad. Den diskussionen är mer problematisk, säger Löfven.

5 kommentarer

  1. Erik: Digitala lösningar kräver också en manuell lösning ifall det digitala fallerar. Till exempel ska inte en resenär riskera att inte bli insläppt i landet bara för att dennes mobil kanske blev stulen på flygplatsen, blev urladdad eller gått sönder. Andra tekniska problem med "passet" kan också förekomma och då behövs rutiner för det.
  2. Vera: Undrar bara ska människor som hinner inte bli vaccinerade,inte kuna resa?Ingen pråta heller om i så fall kann man resa med PC intyg som visar att man inte är Corona smittat.Ju närmare är vi sommaren därför flera obesvarade frågor och delning på människor. Det svänger så snävt på EU mötena ,att man hinner inte helga med .
  3. Vera: Borde inte Svenkr regering förklara något tydligare ,vad som gäller människor som av olika anledningar, eller hälsosamma anledningar,kann inte bli vaccinerade? Kallas inte detta för diskriminering?
  4. Marcus Andersson: Misstänker att det som Erik säger är en av de ämne som ska diskuteras innan den färdiga produkten är klar. Gällande de som inte vill vaccineras är det sannolikt så att de får betala för PCR-test även i fortsättningen, dessa behöver inte någon mer omtanke än så. För de som inte kan vaccineras är det betydligt mer intressant hur ett covid-pass ska fungera.
  5. Vera: Even för dem som blir vaccinerade,är betydligt intressant ,hur ett covid-pass ska fungera.EU ordförande Ursula von dec Leyen lyfter fram , att det återstod antal tekniska ,samt politiska hinder för gemensam vaccin pass. Borde EU inte ha först lösning ,på hur exakt passet ska utformas? Eller kanske har du even svar på detta? Det fins många 80 åringar ,som kann förförande resa ,men är kanske teknisk sätt inte så brå på digitaliserade appar ,eller så blir dem kanske even tvungna köp på nyare mobila ,för att kunna installera sådan app. Jag hade aldrig sagt att jag vill ,eller inte kann bli vaccinerat, utan tycker bara ,man ska ha först förbereda ,alla lösningar ,innan dem enas ,om något som inte ens själva ,vet inte hur dem ska utforma. Det ligger mycket i det vad Erik säger,men du hade tydligen svarat till min kommentar. .

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.