Annons:

Premium

Eurovision ger Liverpool ett uppsving på 40 miljoner pund

Liverpool blev på 60-talet popvärldens huvudstad. The Beatles första spelningar i The Cavern var starten på något som förändrade musiken för alltid. Nu har Liverpool för första gången värdskapet för Eurovision – fast i combo med förra årets vinnare Ukraina. Text: Janne Sundling

Antingen älskar du det eller så hatar du det. Lördag markeras den stora finalen i 2023 års upplaga av sångtävlingen, som ställer nationerna i ”Europa” mot varandra. Uppsnacket inför finalen placerar dessutom Sverige och Finland som favoriter.

Fast det började med bara sju länder på 1950-talet som ett sätt att stärka västeuropeisk enhet och kanalisera kontinentens nationalistiska drifter till en glad tävling.

Under decennierna sedan har den utökats till nästan 40 nationer – med några som inte är geografiskt i Europa. Även om den som någon uttryckt det producerar fruktansvärda öronmaskar, har tävlingen också skapat riktiga stjärnor: Olivia Newton-John, ABBA och Céline Dion, till exempel kom fram Eurovision.

Den har också producerat massor av politiska intriger: Moskva och Kiev, till exempel, har klagat över varandras akter sedan 2014 (Ukraina har vunnit Eurovision två gånger sedan Putin först invaderade Ukraina det året), och medan årets tävling borde ha hållits i Ukraina,…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium