”Lalandia är ett verkligt bra företag och har varit det för Parken i många år. Men nu tittar vi på om andra ska driva det vidare”
Parken Sport & Entertainment bolaget bakom FC Köpenhamn står inför stora utmaningar både som företag och på fotbollsplanen. Företaget som växt genom ägarskap av nationalarenan och tillhörande kontorshus och badleklandet Lalandias anläggningar vill nu sälja ut det mesta – förutom fotbollslaget. Skomakaren ska tillbaka till sin fotbollsskoläst, och renodla verksamheten.
– Vi har arbetat på en samlad strategi för Parken Sport & Entertainment sedan vintern, och den kommer vi att offentliggöra inom kort, säger bolagets styrelseordförande Allan Agerholm.
Klart har varit att de vill sälja kontorsfastigheterna, nationalstadion Parken och nu alltså även badanläggningarna inom Lalandia.
Parken köpte de för 138,5 miljoner danska kronor 1998. ”Besynnerligt billigt”, skrev tidningarna då.

Lalandia öppnade sitt första badland i Rødby, fortsatte med Billund (där även Legoland finns) och senast med ett i Søndervig. De vill även öppna ett Lalandia i Motala, detaljplanerna är klara men är överklagad till mark- och miljööverdomstolen.
– Lalandia är ett verkligt bra företag och har varit det för Parken i många år. Men nu tittar vi på om andra ska driva det vidare, säger Allan Agerholm till Berlingske.
Planerna att sälja ut kontorsfastigheterna berättade de om redan i början av året. Men timingen var inte så bra. Strax efter inleddes krigsattacken mot Ukraina och under året har räntorna gått upp och fastighetsaktörerna blivit allt försiktigare.

”…i dag går inte ens fotbollslaget bra och de sparkade nyligen tränaren. FC Köpenhamn ligger nia i danska Superligan”
Parken Sport & Entertainment etablerades 1992 men tog fart när FCK:s dåvarande klubbdirektör Flemming Østergaard, även kallad ”Don Ø” lyckades köpa nationalstadion billigt. På det följde en expansionsera där de bland annat investerade i en fitnesskedja.
Men i dag går inte ens fotbollslaget bra och de sparkade nyligen tränaren. FC Köpenhamn ligger nia i danska Superligan. Tidigare har pengarna rullat in från det europeiska gruppspelet där de deltagit 15 av de senaste 17 åren. Så även i år, men nu står Dortmund, Sevilla och Manchester City för motståndet.
Hur planerna på att sälja Lalandia påverkar etableringen i Motala är ännu osäkert. I Lalandias vision för Motala ska de ha 650 000 gäster om året och ge 300 jobb. Förutom ett ägarbyte pågår en lokal strid om Lalandias etablering. Kommunen har lämnat in ett 64 sidor långt yttrande till Mark- och miljööverdomstolen där ärendet nu ligger. Motala kommun säger att de ”vill förtydliga det som egentligen står i detaljplanerna”.