Annons:

Fjällresenärer kan inte räkna med hjälp hem

Vad händer om du blir sjuk i covid-19 under fjällsemestern? Sträng isolering och hemresa för hela familjen gäller förstås. Men räkna inte med hjälp av reseskyddet i din hemförsäkring.

Tusentals skidsugna sportlovsresenärer reser till de svenska fjällen under sportlovsveckorna. Ett normalt år under sportloven susar det omkring mellan 70 000 och 75 000 personer i spår och backar på branschorganisationen SLAO:s 200 anläggningar varje dag, enligt vd:n Titti Rodling. I år är det dock sannolikt färre, eftersom varken norrmän eller danskar kommer på grund av pandemin.

– Man ska följa samma regler som hemma, och planera noga. Det är ett jättestort eget ansvar, säger Titti Rodling.

Precis som vanligt följer reseskyddet i hemförsäkringen med på resan. Men försäkringen är inte utformad med tanke på en pandemi, enligt försäkringsbolagen, och därför finns anledning att både kolla extra noga vad som gäller och att ha en plan för vad som händer om någon i familjen blir sjuk i covid-19 under resan.

– Man utsätter sig för en risk då man reser nu. Om man blir sjuk i covid-19 så ska man ju hålla sig isolerad och ta sig hem, men det finns ingen riktigt bra lösning för det nu, säger Hélène Mood, specialist på reseskador på Folksam.

Om man blir sjuk i covid-19 kan man kanske inte köra bilen hem, och då gäller det att det finns någon annan som kan forsla hem familjen.

Måste ha en plan

Samma regler som hemma gäller på resa i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi tycker att erfarenheterna visar att själva skidåkningen inte är oroande om man håller sig till sin egen bubbla. Folk är ute, och nu har man sett till att after ski och restauranger är säkra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men den som reser måste ha en plan för hemresan om man blir sjuk, förklarar han.

– Jo, antingen att stanna kvar och isolera sig eller åka hem, säger han.

Men hemresan måste ske utan risk för att smitta andra, understryker han. Egen bil fungerar, men inte allmänna färdmedel.

Den som saknar en sådan plan kan dock inte räkna med hjälp från reseskyddet i hemförsäkringen, förklarar Hélène Mood.

– Om man reser och blir sjuk utomlands så kan man ju få rätt till hemtransport eller merkostnader för hemresa om man inte kan åka hem som planerat. Men inte här.

Inga medicinska skäl

Det är inte det medicinska tillståndet som hindrar hemresan för familjen, utan smittrisken, och det innebär att försäkringen inte kan hjälpa till, förklarar hon. Reseförsäkringar har helt enkelt inte utformats utifrån en smittrisk.

– Det går inte att försäkra, säger Hélène Mood.

Om den som kör bilen inte kan köra hem fordonet kan dock bilens räddningsförsäkring träda in för att få hem bilen. Men fortfarande kvarstår då problemet med personer som kan föra smitta vidare, och som inte kan resa.

En familj som inte kan ta sig hem kan alltså tvingas stanna kvar, och det kan bli dyrt, konstaterar hon.

Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar, råder den som blir sjuk under fjällsemestern och inte kan ta sig hem att ändå kontakta försäkringsbolaget.

– Den som blivit akut sjuk har rätt till vård och akut hjälp, och i en sådan situation får man försöka hitta en lösning, säger hon.

Kontakta försäkringsbolaget

Om någon i familjen blir sjuk, och alla måste avbryta skidåkandet, kan man inte heller räkna med att få full ersättning för stughyra, liftkort och skidhyra från reseskyddet.

De som hyr stugor via stugförmedlare tecknar ofta deras särskilda försäkring, och kan då få ersättning för en del av detta. I hemförsäkringens reseskydd är det bara den som är sjuk som kan få ersättning. Reseskydd ersätter inte merkostnader eller reseavbrott för att någon måste vara i karantän, förklarar Susanne Fagerberg.

Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå, råder sportlovsresenärer att kolla med försäkringsbolaget om vad som gäller innan de åker iväg. Den som varit sjuk i covid-19 under de tre senaste månaderna innan resan bör kolla upp sin försäkring så att den verkligen gäller om man blir sjuk, tycker hon.

– Försäkringsbolag vill att bara friska ska resa iväg, och det finns friskrivningar. Därför bör man kontakta sitt bolag, man kan få ett förhandsbesked, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Detta bör du ha koll på innan sportlovsresan

Om du blir sjuk innan resan– skaffa läkarintyg

Om du har varit sjuk i covid-19 innan resan – kontakta försäkringsbolaget

Om du råkar ut för ett olycksfall – kom ihåg att du kan få ersättning från flera försäkringar, som olycksfallsförsäkringar eller barnförsäkringar.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024