Annons:

Annons:

Flyg granskas dygnet runt: ”Inte hanterbart”

Intensiva mellandagar råder på Transportstyrelsen. Efter British Airways brott mot flygförbudet granskas nu samtliga plan från Storbritannien – dygnet runt. – Det är inte hanterbart över tid att göra så här, säger presschefen Mikael Andersson.

När ett 30-tal personer från London ankom till Arlanda i lördags bröt flygbolaget British Airways mot flygstoppet för passagerarplan från Storbritannien.

Förbudet infördes den 21 december med anledning av en nyupptäckt mutation av coronaviruset, och gäller till och med årsskiftet.

Samtidigt råder inreseförbud till Sverige från både Storbritannien och Danmark – med undantag för svenska medborgare.

Det här ledde till ett missförstånd hos British Airways, enligt Transportstyrelsen.

– Man trodde det var okej att flyga hem svenska medborgare. Men flygstoppet är absolut, vilket gör att flygningen inte var okej, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Ska granska resplaner

Lördagens incident har lett till att Transportstyrelsen nu granskar samtliga flyg från Storbritannien till Sverige. I praktiken är det flygens resplan som granskas, en plan som lämnas in till flygtrafikledningen tre timmar före avgång.

Här finns bland annat information om vilken typ av flygning det är och om det finns passagerare ombord.

– Det är ett dygnet runt-arbete, eftersom flygningar pågår 24/7. Vi får regelbundet in ny information om nya färdplaner, svarar Mikael Andersson.

Brott mot flygförbudet händer ”extremt sällan”, enligt Mikael Andersson. Likaså är granskning av resplaner ovanligt.

”Dygnet runt-arbete”

Transportstyrelsen kommer att gå igenom resplaner lika länge som flygstoppet väntas pågå, alltså till årsskiftet. Om det förlängs får ett nytt beslut tas, men det tidskrävande arbetet är inte hanterbart över tid, betonar Mikael Andersson.

– Det här är en tillfällig åtgärd just nu för att säkra upp ytterligare med anledning av det som hände. Vi har en extrem situation i form av en pandemi, och den kanske lämnar utrymme för missförstånd.

Flyg- och inreseförbud – detta gäller

Den 21 december beslutade regeringen att stoppa alla passagerarflyg från Storbritannien till Sverige i 48 timmar.

Flygstoppet förlängdes den 23 december och gäller nu till och med den 31 december 2020.

Vid sidan av detta gäller även ett tillfälligt förbud mot att resa in i Sverige från Storbritannien och Danmark.

Inreseförbudet för Storbritannien gäller för samtliga resande med några undantag. Undantagen gäller för:

– Svenska medborgare

– Personer som bor eller arbetar i Sverige

– Personer inom transportsektorn och diplomater

– Personer med trängande familjeskäl

Källa: Regeringskansliet

2 kommentarer

  1. Medborgare: Det laglösa och släpphänta landet låt gå stöter på patrull och tycker att det är besvärligt och jobbigt när saker måste kontrolleras för en gångs skull.Då finns det inte kraft och resurser. Nej tacka för det när vardagen i landet är uppbyggd på total kravlöshet och vidöppna gränser. Ett land där alla resurser läggs på andra länder.
  2. ESSB: Vad är det för gnäll av en myndighets preschef? Blev det lite jobbigt att behöva arbeta under julhelgerna? Ohållbart i längden? Vad gör transportstyrelsen av alla medel de får? Det är faktiskt deras ansvar att kontrollera flygningarna till Sverige. Tänker de likandant när det gäller flysäkerheten, jobbigt att behöva ta sig igenom all dokumentation? Vilken bananrepublik Sverige har blivit.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.