Annons:

Halv miljard i förlust när Liseberg summerar 2020

Näringsförbudet som drabbade de svenska nöjesparkerna 2020 blev ett våldsamt slag mot Lisebergs ekonomi. När året summeras är det med en omsättningsförlust på 1,26 miljarder kronor och ett negativt resultat på över en halv miljard, skriver det kommunala bolaget i ett pressmeddelande

De stängda anläggningarna resulterade i en omsättningsförlust på 1,26 miljarder och ett resultat före skatt på -552 mkr, inklusive extraordinära avskrivningar på 93 mkr (kopplat till genomförandet av Lisebergs Jubileumsprojekt samt byggnationen av Volvos besökscenter söder om parken). Koncernens egna kapital sjunker från 1283 mkr till 843 mkr och soliditeten minskar från 60 procent till 34 procent.

– 2020 har varit ett extremt mörkt år. De svenska nöjesparkerna var först i Europa med att ta fram en pandemiplan för en säker öppning och vi stod redo att öppna Liseberg med anpassningar till den rådande situationen, men fick inget gehör från myndighetshåll, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Under året har Liseberg tvingats vidta drastiska åtgärder för att hantera pandemins konsekvenser. Flera omfattande sparpaket har rullats ut över organisationen och ca 120 av parkens fasta personalstyrka har varslats om uppsägning. Men även om åtgärderna till viss del lindrat fallet så har det inte varit tillräckligt.

– Det är inte möjligt att parera en omsättningsförlust på närmare 97 procent, säger Andreas Andersen.

Den ekonomiska kompensation som nöjesparkerna erbjudits i form av stödpaket från regeringen har heller inte förslagit. Bolaget har fått 17 mkr i omställningsstöd samt 29 mkr i permitteringsstöd, vilket utgör 8 procent av förlusten. Istället är det nu bolagets egna finanser som får parera rekordförlusten.

– Liseberg kommer ta sig genom krisen. Bolaget har en i grunden stark finansiell ställning, men det är olyckligt att en trubbig lagstiftning och icke-fungerande stödåtgärder får så stora konsekvenser, inte bara för Liseberg, utan för en hel bransch, säger Christer Holmgren, ordförande i Lisebergs styrelse.

Inför 2021 är situationen ännu osäker för nöjesparkerna. Men en ny pandemilagstiftning och nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten har tänt hoppet om en öppning.

2 kommentarer

  1. Erik: Ändå sätter man planen på en ny vattenpark i verket, för omkring 700 miljoner. Ska man nu beklaga sig över uteblivna intäkter, kanske man ska se över sina kostnader också. Även om expansion är viktigt så kanske det inte riktigt är läge för ett projekt som kostar 700 miljoner.
  2. Kolle.g@gmail.com: Värsta är att det är kommunpengar/staten som muteborg, ursäkta göteborg leker med. dessutom är göteborgs kommun ej självgående utan tar emot miljardstöd från andra kommuner för att gå runt. kommunen ska inte äga en nöjespark och ge jobb åt varandra. . luktar nordkorea lång väg om göteborg. märkliga är att invånarna inte reagerar.