Annons:

Premium

Japansk turism befinner sig i en positiv kurva

Enligt statistik från Japan National Tourism Organization, JNTO, välkomnade landet för tredje månaden i rad drygt två miljoner internationella resenärer under augusti. Av: Linda Iliste

Det motsvarar för första gången en återhämtning på 80 procent av turistvolymerna som fanns före pandemin.

Det finns tecken på att trenden kommer att fortsätta. De internationella flygningarna till Japan ökar. Samtidigt är valutan svag vilket gör det billigare att resa i landet än på flera årtionden. 

Att volymerna fortfarande är lägre än före pandemin tros bero på att antalet kinesiska turister fortfarande är förhållandevis lågt. 2019 utgjorde de 30 procent av alla utländska besökare i landet, och stod samtidigt för 40 procent av beloppen som turister spenderade. I nuläget är andelen betydligt lägre, även om exakta siffror inte offentliggjorts av JNTO.

Parallellt meddelar man dock att antalet turister från Europa, USA, Australien och Mellanöstern redan högre än det var före pandemin. 

Japans gränser var stängda för utländska resenärer i nära nog två år. I oktober 2022 återinförde myndigheterna visumfri turism för ett stort antal länder. Sju månader senare, i maj 2023, slopades resterande covid-restriktioner. Under de första åtta månaderna av året har totalt cirka 15 miljoner turister besökt Japan. 

Källa: Reuters

På nytt jobb