Annons:

Annons:

Kevin Costner ska rädda Florida från oljan

Oljeutsläppet i Mexikanska golfen hotar nu även turismen i Florida. Kevin Costner tror sig kunna ha en lösning.

Oljan i Mexikanska golfen flyter norrut med havsströmmarna. Inom några dagar kan den nå Florida och få förödande konsekvenser för korallrev, fiskar – och turismen.
 
Oljeutsläppet har nu pågått i en månad. Fortfarande är det oklart hur mycket olja som läckt ut och hur mycket som finns kvar. Det senaste dygnet har oljan nått de känsliga våtmarkerna vid Louisianas kust och nu befarar man att den inom några dagar når Florida. Då skulle den passera känsliga korallrev och kan ha rejäl inverkan på fiskar av olika sorter. 
När Florida nu riskerar att drabbas är man i delstaten rädd att antalet turister ska minska. Somliga har redan avbokat sina Floridaresor, bland annat folk med planer på dykning, rapporterar New York Times.
Floridas guvernör Charlie Crist säger sig ha fått 25 miljoner dollar från oljebolaget BP och dessa pengar ska nu användas till att hålla igång marknadsföringen inför turistsäsongen. Crist uppmanar alla att glömma oljan och besöka Florida ändå.
Än så länge verkar skadeverkningar på fåglar och djur relativt begränsad. En anledning kan vara att BP använder en metod som med hjälp av kemiska dispergeringsmedel finfördelar oljan, som blandas ut i vattnet.
Fördelen med metoden är att oljan inte flyter iland och breder ut sig över stränderna. Nackdelen är att oljan alltjämt finns kvar i vattnet. Metoden används inte vid oljesanering i Sverige eftersom den anses ha en alltför negativ inverkan på miljön.
En som tror sig ha en lösning på det här är den miljö- och fiskeintresserade skådespelaren Kevin Costner. Han har under 15 år ägnat nästan 200 miljoner kronor på oljeseparationsteknologi.
Tillsammans med ett företag och sin bror som är forskare har Costner låtit tillverka 24 maskiner som kan rena vatten från olja. BP låter nu Costner testa några av dessa maskiner vid oljeläckaget i Mexikanska golfen. Den nya vakuumtekniken anses fungera och renar vattnet till 99 procent. 
– Jag är väldigt sorgsen över att se oljekatastrofen, men glad att maskinerna kommer till användning, sa Kevin Costner i en presskonferens förra veckan.
Text: Vagabond 

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.