Annons:

Löfven: S vill satsa 400 miljoner på turism

För att öka turismen och få företag i landet att växa vill Socialdemokraterna satsa 100 miljoner kronor om året på besöksnäringen under nästa mandatperiod.

– Ska vi klara av välfärden behöver ännu fler människor komma i arbete. Många av de jobben skapas nu och många fler kommer att skapas i besöksnäringen, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Han menar att besöksnäringen är mycket viktig för Sveriges skapande av jobb. Han hänvisar till siffror som att branschen i dag sysselsätter nära 176 000 personer i Sverige, en ökning med 34 procent sedan år 2000.

Vidare säger han att 10 600 jobb skapades i näringen under 2017 och att många av dessa gick till utlandsfödda och unga.

– Det här är jätteviktigt och det ger en möjlighet för hela landet att växa – det här är inte bara ett storstadsfenomen. Vi har ett sådant fantastiskt land med så många upplevelser runt om som kan skapa jobb, säger han till TT.

Målet med satsningen är att öka turismen och få fler företag i Sverige att växa. Löfven menar att satsningen kommer att bidra till det genom att Sverige bland annat får ännu fler hållbara besök som lockar fler människor till att stanna kvar ännu längre.

S vill utse Tillväxtverket som ansvarig myndighet för besöksnäringen.

– För besöksnäringen är det många perspektiv som är viktiga. Det kan vara kompetensförsörjning, men det kan också vara miljöfrågor och andra svåra frågor. Då finns det en myndighet som håller ihop det för besöksnäringen, så att den inte behöver vända sig till så många myndigheter, säger Löfven.

Igår talade Stefan Löfven i Almedalen inför 4 100 personer.

Kommentarer är stängda.