Annons:

Människor ersätter ormar i Berlins kollektivtrafik

Okey för stolar i kollektivtrafiken. Inte för att sälja souvenirer. Det var slutsatsen i ett domslut i december förra året om mönstret som finns på U-bahns stolar skapat av designern Herbert Lindinger. Text: Janne Sundling

De slingrande ormarna (eller vad det är) skapades av Herbert Lindinger enligt avtalet för sätena, ingenting annat. När Berlins kollektivtrafikföretag BVG började använda det det även på souvenirer blev Herbert putt och sa ifrån.

Att använda mönstret även på handdukar och sneakers stred mot avtalet, enligt honom.

BVG stoppade all försäljning direkt efter domslutet.

Nu, efter förlikning utanför domstol, har båda parter kommit överens om att släppa tillbaka maskmönstret på den kommersiella marknaden. 

Lindingers design vars officiella namn är ”urban jungle” introducerades i slutet av 1980-talet. 

Nu ska sätesdesignen förnyas, även om det nya bär vissa likheter med det gamla. Dock kan ingen ledas till att tycka att det föreställer ormar. Människor i silhuett däremot. Mönstret visar mer än 80 olika kroppar.

Lindinger-designen kan däremot leva vidare som en nostalgisk glimt, och det tar naturligtvis även lång tid innan alla säten bytts ut.

Och nu har BVG fattat galoppen och lanserar en speciell klädkollektion tillsammans med det nya sätesdesignen. Förhoppningsvis även löst frågan om ersättning till designern.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024