Annons:

Annons:

Mumbai billigast, Oslo dyrast

Indiska Mumbai är billigast i världen, medan Oslo är dyrast, enligt schweiziska storbanken UBS.

Banken har undersökt levnadskostnader i städer världen över genom att sätta samman en korg med 122 varor och tjänster. I Västeuropa kostade krogen i snitt 2 670 dollar, motsvarande cirka 20 000 kronor.
 
I Oslo, som hamnade i topp, kostade korgen 3340 dollar, medan den i Mumbai (Bombay), världens billigaste storstad i undersökningen, bara gick på 916 dollar.
 
Dyrast efter Oslo var Zürich och Köpenhamn – båda med korgar som kostade strax under 3 220 dollar.
 
Stockholm, där krisvalutan kronor regerar, hamnade under snittet i Västeuropa med endast 2 582 dollar.
 
Undersökningen gjordes i mars i 73 städer runt om i världen.
 
UBS skriver att valutaförändringar har stor betydelse för jämförelser mellan städer och länder. Pundets fall har fått tidigare så dyra London att rasa 20 platser sedan förra studien 2006, då den brittiska huvudstaden hamnade på andra plats.
 
Om du väljer resmål efter plånbok ska du undvika Danmark och Norge, de är Europas dyraste länder. Mest för pengarna får du på Balkan – och billiga kläder finns i Storbritannien.
 
Enligt en annan undersökning – från EU statistikbyrå Eurostat – är Danmark Europas dyraste land med en sammanvägd prisindexnivå på 141. Norge kom tätt därefter med 139 och Schweiz på 130. Index på 100 är genbomsnittspriserna i Europa. Danmark är därmed 41 procent dyrare än snittlandet i Europa.
 
Eurostats undersökning bygger på en varukorg som innehåller kategorierna mat och dryck, alkohol och tobak samt kläder och skor.
 
De billigaste europeiska länderna finns enligt Eurostat på Balkan. Exempelvis Makedonien fick index 47, Bulgarien 51 och Albanien 53.
Text: Vagabond

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
HJÄLP!
Sista ansökningsdag:
16 oktober 2019
Escape Travel söker digital marknadsförare
Sista ansökningsdag:
23 september 2019
Affärsresesäljare Göteborg och Stockholm
Sista ansökningsdag:
9 oktober 2019