Annons:

Mysteriet i Venedig med gröna kanaler

Tänk dig: du kom sent till Venedig, tog in på hotellet. På morgonen blickar du ut över kanalen som ligger där – och är klargrön. Turister och invånare i Venedig i nordöstra Italien vaknade till en högst ovanlig syn på söndagen, då vattnet i stadens stora kanal var plötsligt grönt. Text: Janne Sundling

Hur vattnet hade fått den gröna färgen var högst oklart. En teori var att miljöaktivister hade slagit till för att skicka ett meddelande. Färgen försvann efter några timmar, men frågorna hängde fortfarande kvar strax ovanför vattenytan i Canal Grande.

Sedan kom svaret På gåtan i måndags.

Efter att ha tagit prover på vattnet kunde den regionala miljömyndigheten Arpav konstatera att ämnet fluorescein hittats i vattnet. Det används bland annat för att testa avloppsvatten.

Det fanns inte några giftiga ämnen i proverna, precis som det inte var någon fara för allmänheten vid något tillfälle, förklarar Arpav lugnande.

Venedig med ”vanlig” vatten.

Miljömyndigheten kan än så länge inte svara på hur ämnet hamnat i Canal Grande.

Det är upp till polisen att hitta ett svar på den frågan och ordningsmakten är också i färd med det, skriver tidningen La Nuova di Venezia.

Om det är en aktion av miljö- och klimataktivister blir det inte första gången som kanalen får ny färg som en del av en aktion.

1968 färgade den argentinske konstnären Nicolas Garcia Uriburu vattnet självlysande grönt. Uriburu ville då uppmärksamma miljöfrågorna, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Kommentarer är stängda.