Annons:

Premium

Neom – Saudiarabiens futuristiska framtidsplan som hämtad ur sci-fi-film

Trojena ett resmål som kombinerar skidåkning med vattensport. Var – jo, i Saudiarabien. Planerna fortskrider på ett gigantiskt landområde vid Röda haet som ska locka turister och nya företag för att bryta landets oljeberoende. Eller blir det bara en dröm? Text: Janne Sundling

”AI ska bli ’hjärtat’ i Neom”

Megasatsningen går under det samlande namnet Neom. Planerna började dras upp 2016 och ingår i landets Vision 2030-plan för att komma bort från det starka beroendet av oljeekonomin.

Fast på ritbordet kan allt verka som en scen ur en sci-fi-film. 

Med en enorm budget på 500 miljarder dollar är Neom-projektet ändå igångsatt under oktober med de första grävarbetena. Det har också många kritiker globalt, som beskriver det som önsketänkande och orealistiskt. Fast kritiken kommer knappast från området som har få invånare i dag, men som enligt planerna ska kunna få upp till nio miljoner invånare.

En utgångspunkt är också att området har det mildaste klimatet i landet, i meningen minst varmt.

Huvudpunkten i projektet, The Line, ska bli en linjär stad med utopiska miljöer som hämtade direkt ur en Hollywood-film. Två parallella skyskrapor ska skära igenom öknen i 170 kilometer från kusten till bergen, och ska vara 200 meter breda och 500 meter höga. 

Oxagon ska bli en ”port till avancerade och rena industrier”, som ska bli det största flytande industrikomplexet i världen.

Trojena ska bli ett högst speciellt resmål året runt med en skidbacke, mountainbiketurer, dykning och andra vattensporter, hälsofaciliteter och ett naturreservat.

– Jag vill vara tydlig med detta – Neom är ett komplext, djärvt och mycket ambitiöst företag och det är absolut inte lätt att genomföra, säger Antoni Vives, stadschef på Neom, till tv-kanalen CNBC.

– Men vi gör stora framsteg, och det är spännande att se visionen…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium