Annons:

Inför Eurovision får Stockholm sjungande tunnlar

Jam-session i en gångtunnel? I samband med Eurovision kommer några av Stockholms tunnlar bli interaktiva ljudinstallationer. Stockholm kommer också att smyckas ut från Kungsträdgården till Globen samt får staden sex melodiösa övergångsställen.

I samband med Eurovision Song Contest i Stockholm installeras fem sjungande tunnlar i slutet av april. De kommer att finnas på plats året ut.

-Tunnlarna reagerar bara på sång, inte på prat, skrik eller trafikljud. Ju mer folk sjunger, desto fler melodier lär sig tunnlarna. Tanken är att varje tunnel kommer att utveckla sin egna musikaliska dialekt, säger Cecilia Wallenius, enhetschef för evenemangstillstånd för trafikkontoret,  i ett pressmeddelande.

De sjungande tunnlarna är en interaktiv ljudinstallation – besökarnas egna röst, ljudmoduler och tunnels akustik samverkar.  Projektet är ett resultat av ett samarbete mellan ljudkonstnärerna Max Björerud och Håkan Lidbo samt Stockholms stads trafikkontor.

– Vi ville flytta ut Stockholms styrkor inom både musik samt it och teknik till Stockholms gator i samband med Eurovison Song Contest. Med de sjungande tunnlarna vill vi bjuda på något roligt och kreativt i en ganska tråkig miljö, säger Cecilia Wallenius.

Stockholm stad satsar inte bara på sjungande tunnlar inför Eurovision. Staden kommer även att utsmyckas vid Stadshuset, längs de stora shoppingstråken på Drottninggatan, Kungsgatan, i Kungsträdgården, på skeppsbron och längs hela Götgatan (och såklart runt Globen) .

– Det kommer bli en mäktig syn med Eurovisionutsmyckning längs hela Götgatan från Slussen till Skanstull. På så sätt kan vi också knyta ihop Globenområdet med festivalområdet Eurovision Village i Kungsträdgården, vilket var något vi önskade att göra, säger Jesper Ackinger, operativ chef för Stockholm Business Region och Stockholm stads projektledare för Eurovision i ett pressmeddelande.

Sex av övergångsställena runt Kungsträdgården kommer också få ett nytt ljud. De vanliga ljudslingorna kommer att ersättas med Loreens låt Euphoria (när man står stilla) och Heroes (när man står går över).

Här finns de sjungande tunnlarna

1.Gullmarsplan Norra

2.Bredäng Centrum

3.Londonviadukten

4.Under Kirunaplan i Vällingby C

5.Brunkebergstunneln

 

Här finns de melodiösa övergångsställena:

Skeppsbron-Slottsbacken

Skeppsbron-Strömbron

Kungsträdgårdsgatan- Strömgatan

Kungsträdgårdsgatan- Hamngatan

Hamngatan vid hållplats Kungsträdgården

Hamngatan vid Norrmalmstorg

2 kommentarer

  1. Sune: Jättekul att man utnyttjar möjligheterna och gör enkla men positiva installationer!
  2. Anonym: Efter att ha läst John Ajvide Lindqvists bok 'Rörelsen' blev det extra spännande med ljud i tunneln :)