Annons:

Annons:

Nu öppnar Tjernobyl reaktor 4 för turister

Nu öppnar reaktor 4 för första gången för turism, trots att det finns flera hundra ton radioaktivt bränsle kvar på området skriver Expressen. – Tjernobyl har varit en negativ del av Ukrainas varumärke, det är dags att ändra det nu, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till The Independent.

Mer än 87 000 personer har besökt Tjernobyl hittills i år, mycket på grund av HBO:s serie ”Tjernobyl”. Men hittills har besöken varit begränsade till kraftverkets exteriör och den övergivna staden Pripjat.

Men nu är alltså den ukrainska regeringen redo att slå upp dörrarna till anläggningen för allmänheten för första gången. Man vill göra katastrofzonen turistvänlig, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, vilket inkluderar nya gångstråk, förbättrad mobiltäckning samt att man häver förbudet att filma och fotografera på området.

Besöket på området kommer med restriktioner. För att förhindra överexponering av strålning får besöket bara ske några minuter, och andningsskydd, hjälmar och skyddskläder finns på plats för för dem som vågar sig ända in.

Det man ska veta inför ett besök är att man beräknar att upp till 200 ton radioaktivt bränsle fortfarande finns kvar i anläggningen.

Men presidenten är hoppfull.

– Tjernobyl är en unik plats där naturen har återfötts efter den enorma katastrofen, säger presidenten till The Independent.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.