Annons:

Annons:

Norge

Oslo stänger ned från midnatt

Från midnatt och fram till den 15 mars stänger serveringsställen och butiker i den norska huvudstaden. Osloborna uppmanas träffa vänner — men bara utomhus. I helgen meddelade norska Folkehelseinstituttet att den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien nu står för 50–70 procent av nya fall av covid-19 i Oslo.

Mot bakgrund av det meddelade huvudstadens kommunledning i går söndag att restauranger och affärer — livsmedelsbutiker, apotek och Vinmonopolet undantagna — stängs för att stoppa smittspridningen. Utomhusevenemang förbjuds och särskilda regler införs för för att minska smittorisken på byggarbetsplatser.

”De nya virusvarianterna sprids snabbare än tidigare varianter. Detta gör att vi nu måste skärpa smittskyddsåtgärderna”, sade kommunstyrelsens ordförande Raymond Johansen (Arbeiderpartiet) i ett pressmeddelande på söndagen.

Osloborna uppmanas att inte umgås inomhus, förutom med det egna hushållets medlemmar. Men sällskap är ändå viktigt, enligt Johansen, som rekommenderar att möta vännerna för en promenad.

”Det är nyttigt för den mentala hälsan. Vi vet att viruset smittar mindre ute. Men håll avstånd”, sade han på söndagens presskonferens.

De nya åtgärderna träder i kraft vid midnatt mot tisdagen och ska gälla till den 15 mars. Men redan på måndagen växlade gymnasieskolor och vuxenutbildning från gul till röd nivå, vilket innebär ökad distansundervisning.

”Vi ser att smittan har femdubblats i åldersgruppen 16 till 19 år de två senaste veckorna”, säger kunskapsborgarrådet Inga Marte Thorkildsen.

Flera av Oslos grannkommuner överväger nu att följa huvudstadens exempel. Såväl Lillestrøm som Lørenskog ska på onsdagen ta ställning till skärpta restriktioner.

Även Bærum har varslat om strängare åtgärder. Annars befarar ordföranden Lisbeth Hammer Krog (Høyre) att Oslobor kommer korsa kommungränsen för att handla och gå på restaurang.

”Det måste vi ta hänsyn till i våra övervägningar. Nationella hälsomyndigheter är väldigt angelägna om kommunerna nära Oslo koordinerar sina åtgärder”, säger hon.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.