Annons:

PODCASTINTERVJU: Så dubblade Portugal sin turism på fem år

Travel News fick en podcast-intervju med Portugals ekonomiminister Manuel Caldeira Cabral.

Lyssna på hela intervjun här.

Här följer ett litet utdrag: Ni har dubblat er turism till 20 miljoner. Hur?

”Det viktigaste var ett image-byte från ett sol-och-bad-land till ett land som har mycket mer att erbjuda. Nu har vi bland annat natur-, vin- och golfturism. Många gör City Breaks i Lissabon och Porto. Vi är ett tryggt och säkert land, alla pratar engelska. Vi är bättre fotografierna och de är redan mycket bra. Vi har också fått en massa flyglinjer till Portugal. De förlänger säsongen.”

Många kändisar har flyttat till Portugal, Madonna, John Malkovich och Alicia Vikander. Vad gjorde ni

”Vi har varit oss själva trogna. Vi är ett öppet land. Vi är öppna för handel och för alla som vill komma hit. Många expats trivs inte längre lika bra i USA, eller i UK som är på väg mot Brexit. De känner sig hemma i Portugal. De är säkra, både när det kommer brott, men vi har också ett bra hälsosystem. Lissabon är mysigt med en bra vibe.”

Är det fullt nu?

”Nej vi kan växa ytterligare till 25-30 miljoner turister.”

Det gamla krislandet Portugal växer nu mer än EU:s BNP-snitt.

”Turismen har ökat med 19 procent. Det är en asiatisk tillväxt. Men vi växer även på andra områden, exempelvis bilar och jordbruk.”

Lyssna på hela intervjun här.

Faktaruta

För fem år sedan kom 10 miljoner turister till Portugal. I år landar siffran troligen på 20 miljoner. Även antalet svenskar turister ökar från 97 000 år 2010 till 163 750 förra året.

2013 var arbetslösheten 18 procent i Portugal, enligt Eurostat. Nu är den nere på 7,9 procent, vilket är betydligt lägre än grannlandet Spanien som fortfarande har en arbetslöshet på 16, 3 procent.

För tio år sedan fanns det 28 000 bostäder som var registrerade för korttidsuthyrning. I dag finns det 61 000. Det finns också många korttidsboenden som inte är registrerade och hyrs ut svart.

Turismen utgör numera 12,5 procent av Portugals BNP.

Portugal har 10,3 miljoner invånare.

Fakta från Dagens Nyheter.

Lyssna på hela intervjun här.

Kommentarer är stängda.