Annons:

Populärt semestra i krisland

Spanien ökar kraftigt, men Nordafrika går kräftgång. Det visar årets upplaga av Vagabonds Resebarometer.

När världen brinner återvänder vi till resmål som upplevs som välkända och trygga. Där­emot har vi inget emot att semestra i länder som drabbats av ekonomisk kris. Så kan man sammanfatta statistiken från årets upplaga av Vagabonds Resebarometer.
Turisterna sviker revolutionernas Nordafrika och åker istället till Spanien och andra europeiska medelhavsländer. Aldrig någonsin har så många svenskar besökt Spanien. 2011 gjorde vi 1,6 miljoner semesterresor till spanska fastlandet, Mallorca och Kanarieöarna, en ökning med hela 36 procent jämfört med året före.
Det sammanlagda utlandsresandet ökar också. Trots arbetslöshet och svag tillväxt på hemmaplan och larm­rapporter om fortsatt ökande koldioxidutsläpp reser vi som aldrig förr. Förra året gjorde vi 50 procent fler utrikesresor bortom grannländerna jämfört med 20 år tidigare. Ökningen består: mellan 2010 och 2011 ökade antalet semesterresor med 12 procent.
86 procent av alla resor sker med flyg.
Även resandet till krisens Grekland, Italien och Portugal ökar. Är vi inte rädda för att drabbas av strejker och kaos?
– Nej, det finns inget som säger att vi slutar resa till ett land på grund av det drabbats av ekonomisk kris. Svenska turister är inte rädda för Grekland. Tvärtom. Landet lockar ännu mera eftersom priserna sjunkit, säger Hans Remvig på Rese- och Turistdatabasen (TDB) som förser Vagabonds Resebarometer med uppgifter (läs mer om TDB i rutan t v).

Resmönstren har förändrats mycket de senaste 20 åren, visar Vagabonds Resebarometer. Thailand har stigit som en raket på resehimlen, men backar nu för första gången på många år.
– Det har blivit för mycket grisfest över Thailand. Många upplever att den riktiga charmen finns inte kvar, det har blivit för turistigt. Mallorca och Kanarieöarna upplevde samma stagnation för 20 år sedan, men valde att uppgradera turismen och kom tillbaka, säger Hans Remvig på TDB.
Även Tyskland backar, medan allt fler väljer att semestra i Östeuropa. Till Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland gjorde svenskarna en halv miljon semesterresor 2011, en ökning med 41 procent jämfört med året före.
– Tyskland minskar eftersom bilresandet ut i Europa minskar. När det gäller Östeuropa är det fortsättningen på en ökning som pågått i många år. Den gamla grå bilden av öst tonar alltmer bort, säger Hans Remvig.

Vagabonds Resebarometer visar också att vi reser mera västerut. Resandet till USA ökar, framför allt tack vare låg dollarkurs. New York står för 35 procent av de nästan en halv miljon Amerikaresor som svenskarna gjorde 2011.
Läs hela resebarometern på vagabond.se

 

Kommentarer är stängda.